Bröd med pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 stort bröd

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl pumpafrön, gärna rostade
  • 10-12 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, sirap och lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, grahamsmjöl och pumpafrön. Arbeta ihop degen något och tillsätt sedan nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, 10 minuter för hand eller 5 minuter i bakmaskin/assistent. Degen ska vara något kladdig. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 260 grader. När degen har jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord. Forma snabbt ihop till en rund limpa. Lyft degen till en plåt med bakplåtspapper och stänk på vatten på brödet. Grädda brödet 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *