Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor).
Ingredienser
- 50 g jäst
- ca 1,5 l vetemjöl
- 1 l dinkelsikt
- 1 dl havrekli
- 1 dl linfrön
- 1,5 dl torkade fikon, hackade
- 1,5 dl russin
- 1 l vatten (37 grader)
- 1 msk salt
- solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
- sojamjölk till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.