Från Wikibooks-Kokboken. Modifierat av Allt du behöver. Tillgängligt under CC-BY-SA!
4 portioner.
Ingredienser
- 1 liter blötlagda, okokta kikärtor
- saften från 1 citron (med citronpress)
- 2 msk tahini (sesampasta)
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 3/4 dl olivolja
Tillagning
Eftersom kikärtorna innehåller stärkelse som förstörs om de kokas, blötlägger man dem endast. Gärna upp till 24 timmar. Mixa kikärtorna och blanda ner övriga ingredienser. Krydda med salt, peppar, spiskummin och koriander. Forma till ”puckar” (tillplattade bollar) med ca. 4 cm i diameter. Stek eller fritera i stekpanna med mellan-låg värme. Går även bra att tillaga i ugn, 225°c ca 30 min.
Servering
Kan göras till rulle med libabröd eller serveras med pommes frites. Mycket grönsaker och mycket sås.
Tips
Gör gärna större sats, forma till puckar och frys in. Om det går kan du frysa in dem på en plåt eller bricka så att de inte kladdar ihop.