Recept från Veganvrak!
4 portioner.
Ingredienser
- 300 g fast tofu
- 150 g sötpotatis
- 350 g valnötter
- 1 stor gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- rapsolja
- 1 kanelstång
- 2 krm riven muskotnöt
- 3,5 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ kuvert saffran
- 1-1,5 dl granatäpplekoncentrat (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
- 1,5-2 msk socker
- 2 msk mouhammara (finns på bl a Coops mellanösternavdelning)
- salt, svartpeppar
Gör så här
Mixa nötterna fint. Hacka lök och vitlök och fräs det i olja några minuter. Tillsätt de malda valnötterna, kanelstången och muskoten och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Häll på vatten och ha i buljongtärningen, mouhammara och saffran. Smaka dig fram med hur mycket granatäppelkoncentrat och socker du vill ha.
Låt såsen koka på svag värme i 30 minuter utan lock. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Ha i mer vatten om det behövs, det ska bli en tjock, mörk sås.
Strimla tofun och stek den i ganska mycket olja några minuter så att den får en liten skorpa (eller använd dig av redan friterad tofu). Skala sötpotatisen och strimla även den. Ha sedan i tofun och sötpotatis och låt koka ytterligare 20 minuter, nu under lock. Servera med basmatiris.