Kåldolmar med sås

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/08/wpid-kåldolmar.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 8 vitkålsblad
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ris
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 0,5-1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk havregrädde
  • ev. 1 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Servera kåldolmarna med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

En reaktion på “Kåldolmar med sås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *