Kåldolmar

Recept och bild från Veganvrak!

Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 8 vitkålsblad
  • 2 dl torr sojafärs
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl ris
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk soja
  • 0,5-1 tsk rökarom
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 3-4 dl kålspad eller grönsaksbuljong
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 2-3 msk havregrädde
  • ev. 1 msk soja
  • 2-3 msk vetemjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset. Lägg ett par vitkålsblad i taget i kokande saltat vatten några minuter. Förväll sojaköttet i några minuter tills det blivit mjukt. Finhacka det om du inte redan använt dig av sojafärs utan istället grövre bitar. Lägg sojaköttet i en bunke och ha i soja och så mycket rökarom du vill ha. Finhacka löken och lägg det i bunken tillsammans med riset när det är klart. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg lite fyllning på vitkålsbladen och vik ihop till dolmar. Fäst eventuellt med tandpetare. Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form och ringla över lite flytande margarin, typ milda culinesse eller vad du använder, samt lite sirap. Lös upp en halv buljongtärning i lite av kålspadet och häll det över dolmarna. Ställ in i ugnen i cirka 45 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Koka upp kålspadet med grönsaksbuljongtärningen. Ha i lite havregrädde och red av med mjöl. Smaksätt med soja, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme.

Servera med kokt potatis, lingonsylt, sås och grönsaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *