Mandelpotatisplättar, tofuspett, ärtpesto och äppelchutney

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Mandelpotatisplättar:

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Ärtpesto:

  • 150 g gröna ärter
  • ½ kruka färsk basilika
  • ½ dl rostade mandelspån
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Äppelchutney:

  • ½ kg äpplen
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl råsocker
  • 1 dl russin
  • ½ röd chilifrukt
  • ½ tsk salt
  • en liten bit kanelstång

Tofuspett:

  • 400 g friterad tofu

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

Trä tofun på spett.

Mixa alla ingredienser till peston.

Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *