Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *