En spenaträtt från Mozambique.
4 portioner
- 1- 2 gula lökar
- 3-4 vitlöksklyftor
- 1 buljongtärning
- ca 2 dl malda, sköljda jordnötter
- 2 pkt bladspenat
- 1-2 dl kokosmjölk
- olja
- tabasco
Bryn lök och vitlök på svag värme i lite olja. Tina bladspenaten långsamt. Tillsätt kokosmjölk, buljongtärning och jordnötter. Låt puttra försiktigt högst 30 min. Smaksätt med några droppar tabasco. Servera med ris.
Testades idag och är väl godkänt! Gott och enkelt. Bild finnes om ni vill ha 🙂
Carro: ja, hemskt gärna bild!
Samma rätt men med modifierat recept;
400g hackad spenat
400g broccoli
150g kokosflingor
1-2 dl jordnötssmör
1 ½ grönsaksbuljongtärning
2 ½ – 3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
salt
piripiri (torkad)
Koka spenaten mjuk i 1 dl vatten. Tillsätt broccolin skuren i mindre bitar, kokosen, buljongen och resten av vattnet. Låt det koka ihop en stund på ganska låg värme (brukar räcka med ca 15 minuter, att broccolin ska bli så mjuk att den faller i sär kan man ha som utgångspunkt). Smaka av med salt, peppar, piripiri och pressad vitlök.
Rör sist i jordnötssmöret. Ta så mycket att det blir en ganska tjock konsistens och du själv är nöjd med smaken, gillar man som jag jordnötter så är det devisen ”ju mer desto bättre” som gäller.
Var försiktiga med piripirin, den e väldigt stark och glöm inte tvätta händerna efter att du hanterat den för att undvika problem vid nästa toalettbesök.