Nötfyllda savoykåldolmar med tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 savoykålshuvud
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 200-250 g blandade nötter
  • 1 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl finhackad basilika
  • 1 dl okokt ris
  • salt, svartpeppar
  • ev. sirap
  • en skvätt grönsaksbuljong

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Koka riset i dubbla mängden vatten. Skär loss ca 12 savoykålsblad. Skär av en bit av den hårda biten på kålbladen och förväll sedan bladen i kokande vatten 2-3 minuter. Spola sedan av dem i iskallt vatten. Hacka nötterna grovt och finhacka löken. Blanda lök och nötter i en bunke. Pressa i vitlök och ha i det kokta riset. Smaka av med örter, salt och peppar. Lägg 1-2 msk fyllning på varje blad och rulla ihop dem till dolmar. Lägg dem tätt i en ugnsfast form. Ringla eventuellt över sirap över dolmarna. Häll på lite grönsaksbuljong och låt dolmarna stå i ugnen i ca 45 minuter.

Tomatsås

Hacka vitlöken fint och fräs den mjuk i lite olivolja. Häll i tomaterna och tomatpurén. Låt koka upp och låt sedan såsen sjuda på svag värme i 40 minuter. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *