Plommonpaj med mandelgrädde

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3 dl mjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk strösocker

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • ev. lite malen nejlika
  • 8 plommon

Mandelgrädde:

  • 75 g skållad skalad mandel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev. 1,5 msk amaretto (mandellikör)

Gör så här

Gör degen först. Finfördela margarinet i mjölet och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt en timme och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 grader.

Gör sedan fyllningen. Dela plommonen på mitten. Smält margarinet och riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa med det smälta margarinet och havregrädde. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med resten av fyllningen. Häll den i pajsaklet och tryck sedan ner plommonen. Grädda ca 30 minuter.

Rosta mandeln 10 min i ugnen. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Rör om. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vispa sedan ner amaretto. Vänd ner de kanderad mandlarna och servera pajen med mandelgrädden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *