Recept från Veganvrak. Blir ca. 5–6 portioner.
Ingredienser
Sojafärscurry:
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1,5 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk garam masala
- en nypa chilipeppar
- 1 lagerblad
- 1 kanelstänger
- 400 g fryst sojafärs
- 1,5 dl mango chutney
- 1 stor hackad tomat
- 150 g torkade aprikoser
- salt, svartpeppar
- varm grönsaksbuljong
Ris:
- 5 dl basmati- eller annat långkornigt ris
- 3 msk matolja
- 1 tsk hel eller malen spiskummin
- 7 svartpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1 tsk gurkmeja
- 1 dl russin
- 7-8 dl hett vatten
- 1 tsk salt
Gör så här
Fräs lök, vitlök och ingefära under några minuter. Ta grytan åt sidan och tillsätt de torra kryddorna: gurkmeja, koriander, spiskummin, garam masala, chilipeppar, lagerblad och kanel. Sätt grytan på värmen och låt fräsa någon minut. Tillsätt sojafärsen lite i taget och fräs några minuter. Tillsätt chutney, tomat och den torkade frukten. Tillsätt den varma buljongen. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt puttra lugnt med locket på under 20-30 minuter.
Hetta upp oljan och tillsätt kryddorna och riset. Rör om och stek försiktigt någon minut. ha i russin, vatten och salt och låt koka upp. Låt koka försiktigt under lock ca 20 minuter. Ha eventuellt i mer vatten om det behövs.