Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Äppelkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl äppelmos
  • 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • ev. socker
  • kanel eller kardemumma till servering

Gör så här

Koka upp äppelmos och vatten (samt socker, beroende på hur sött äppelmoset är). Rör ut potatismjölet i lite av vattnet och vispa ner redningen i krämen. Låt krämen koka upp och ta sedan av kastrullen från plattan. Servera krämen ljummen eller kall med sojamjölk och lite malen kanel.

Soja- och äppelmarinerat sojakött

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • sojakött för två, helst stora bitar
  • 1 msk soja
  • 1 msk äppelmos
  • 1 tsk rökarom
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • svartpeppar
  • lite salt

Gör så här

Lägg sojaköttet i hetvatten några minuter. Pressa vitlöken och blanda alla ingredienser till marinaden. Eftersom sojan är rätt salt kan du hålla igen lite på saltet. Låt sojaköttet marinera minst en halvtimme innan stekning. Stek sedan på rätt hög värme tills sojaköttet får fin färg.