Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl macadamianötter

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.

Plommon- och fikonkompott med äppelyoghurt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 6 färska fikon
  • 5 plommon
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 stort äpple
  • 2,5 dl sojayoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Koka upp rödvin, socker och kanelstång och låt det koka cirka fem minuter. Kvarta fikonen och dela på plommonen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner frukten i kastrullen och låt sjuda på svag värme cirka 15 minuter. Skala och riv äpplet och blanda med yoghurt och vaniljsocker. Servera kompotten med äppelyoghurten.

Recept på ostbricka kommer senare.

Mandelpotatisplättar, tofuspett, ärtpesto och äppelchutney

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Mandelpotatisplättar:

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Ärtpesto:

  • 150 g gröna ärter
  • ½ kruka färsk basilika
  • ½ dl rostade mandelspån
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Äppelchutney:

  • ½ kg äpplen
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl råsocker
  • 1 dl russin
  • ½ röd chilifrukt
  • ½ tsk salt
  • en liten bit kanelstång

Tofuspett:

  • 400 g friterad tofu

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

Trä tofun på spett.

Mixa alla ingredienser till peston.

Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Gör gärna dubbel sats och häll upp i heta glasburkar och förvara svalt.

Äppelkaka med ingefära och mandel

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl hackad mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Ha i dem rivna ingefäran, det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Skala och skiva äpplena. Tryck ned äppelskivorna i kakan. Strö över hackad mandel. Grädda i ca 40 minuter.

Zucchinipaj med curry

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 pajskal (4 dl mjöl + 1,25 dl olja + 1,25 dl havremjölk, förgräddas 10 min i 225°)
  • 1 liten gul lök
  • 1 litet äpple
  • 1 zucchini
  • curry efter smak
  • 300 g tofu
  • 2-2,5 dl havregrädde
  • salt, peppar

Gör så här

Finhacka löken och riv äpplet fint, fräs det sen i olja tillsammans med så mycket curry du vill ha. Riv nästan hela zucchinin och låt det fräsa med löken. Skiva den zucchinibiten som är kvar i tunna skivor. Smula lite av tofun och mixa resten med havregrädden. Blanda den mixade tofun med zucchiniröran och den smulade tofun och smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med röran. Lägg zucchiniskivorna överst och ringla över lite havregrädde. Du kan också lägga lite smulad tofu överst. Grädda 30-45 minuter i 225°.

Rotfruktsgratäng

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
  • 1 äpple
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2,5 dl havremjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här

Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Äppelpaj med knäcktäcke

Emmas mormors recept. Dock är det kogrädde i originalutförandet, men det går precis lika bra med havregrädde.

Ingredienser

  • 125g margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk havregrädde
  • 1,5 dl havregryn
  • 3/4 dl vetemjöl
  • äpplen

Gör så här

Smält margarinet, tillsätt de andra ingredienserna och häll över de skalade och skivade äpplena. Grädda i ugnen på 200° i 20 minuter.