Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Grönsakssoppa med vita bönor och spiskummin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 små potatisar
  • 1 morot
  • 100 g zucchini
  • 100 g aubergine
  • 2 dl krossade tomater
  • 1 burk vita bönor i tomatsås
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • vatten
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk pressad lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka lök och vitlök fint. Fräs den mjuk i lite olja. Skala och tärna moroten och potatisarna. Skär auberginen och zucchinin i mindre bitar. Lägg allt i kastrullen tillsammans med vita bönor i tomatsås, krossade tomater och spiskummin. Häll på lite vatten och lägg i buljongtärningen. Låt soppan koka upp och låt den småkoka ca 25 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Servera gärna med quesadilla eller ett gott bröd.

Caponata med belugalinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlökslyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk cocktailkapris
  • 1,5 dl belugalinser
  • ½ ask körsbärstomater
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skiva löken och hacka vitlöken fint. Tärna auberginen och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och låt lök, vitlök, aubergine och paprika fräsa några minuter utan att det tar färg. Ha i tomaterna och kaprisen och låt koka ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i en kastrull för sig. När linserna är färdigkokta så har du ner dem i grytan. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Vänd ner körsbärstomaterna strax innan servering.

Mozzarellagratinerad aubergine med pesto och champinjoner

Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor aubergine
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl pesto
  • 1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 skvätt balsamvinäger
  • färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull och hacka vitlöken fint. Låt den fräsa ett litet tag utan att den tar färg. Häll över tomaterna och ha i tomatpurén. Koka upp och låt sedan såsen koka minst en halvtimme på svag värme. Ha i en skvätt vatten om såsen blir för tjock. Smaka sedan av med balsamvinäger, färsk basilika, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen på längden och lägg skivorna på hushållspapper. Salta skivorna lätt och låt ligga i ca 20 minuter. Torka sedan av vätskan och lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Ta sedan ut dem ur ugnen.

Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan aubergineskivorna i botten. Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek) och lägg dem ovanpå aubergineskivorna. Klicka över pesto och häll sedan över resten av tomatsåsen. Lägg till sist över mozzarellaskivorna eller klicka över färskosten. Ställ in i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.

Moussaka

Recept och bild från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 auberginer (ca 750 g)
  • 400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk mynta
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 pkt havregrädde (2,5 dl)
  • 0,5 dl tofuline färskost
  • salt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Pasta med aubergine och tomat

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 stora auberginer
  • 1 msk oregano
  • ½ msk basilika
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar tomater à 400 g
  • salt och peppar
  • pasta

Gör så här

Skär auberginerna i fingerstora bitar och bryn i omgångar i olja tills alla bitar är genomstekta. Strö över oreganon, basilikan och den hackade vitlöken. Häll på tomaterna och sjud i 10-15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta.

Sesamgryta med aubergine

Recept från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • 1 liten aubergine
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 tomater
  • ½ dl tahini (den tunna, rinniga sorten)
  • vatten efter behag
  • färsk chili
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka löken, vitlöken och chili och fräs det i lite olja. Skär auberginen i bitar och låt det fräsa med löken tills den blivit mjuk. Grovhacka tomaterna och lägg ner dem i pannan. I med fröna och tahini och häll på så mycket vatten att det får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt rostade sesamfrön över grytan vid servering. Ät med bulgur eller liknande.

Ratatouille

Recept från Veganvrak!

4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär grönsakerna i bitar. Hetta upp lite olja i en gryta och fräs grönsakerna utan att de tar färg. Häll i tomaterna och mosa sönder dem. Låt koka i minst en halvtimme. Smaka sedan av med sirap, salt och nymalen svartpeppar. Om du vill serverar du med pressad potatis till samt en lins- eller bönsallad av något slag.

Grönsakscurry med kanel och spiskummin

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • curry
  • spiskummin
  • kanel
  • en näve russin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Hacka lök och vitlök fint. Fräs det i oljan några minuter. Tärna auberginen och zucchinin och fräs det med löken. Ha i russinen, kryddorna och tomatkrosset och låt allt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous, gärna kaneldoftande couscous.