Rågbröd med sallad på puylinser, vaxbönor och sockerärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor gott rågbröd
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl kokta puylinser
  • en näve förvällda sockerärter
  • en näve förvällda vaxbönor
  • en näve ärtskott
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär schalottenlöken fint. Blanda med puylinser, sockerärter, vaxbönor och ärtskott. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen på bröden.

Svamprisotto med ugnsbakad tomat och balsamicomarinerade blackeyebönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Svamprisotto:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • 1 selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • blandad svamp
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt, peppar
  • 2 msk tofuline färskost

Ungnsbakad tomat med rosmarin:

  • 4 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färsk rosmarin

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

  • 3 dl kokta blackeyebönor
  • 1 msk finhackad rödlök
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • färsk basilika, finhackad
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Svamprisotto:

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Skär svampen i mindre bitar och låt det fräsa med riset några minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra ett tag. Häll på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar och färskost.

Ugnsbakad tomat med rosmarin:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över flingsalt, svartpeppar och färsk rosmarin. Sätt in i ugnen och låt stå ca 20 minuter.

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

Blanda alla ingredienser.

Caponata med belugalinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlökslyftor
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 burk hela tomater
  • 1 burk cocktailkapris
  • 1,5 dl belugalinser
  • ½ ask körsbärstomater
  • 2-3 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skiva löken och hacka vitlöken fint. Tärna auberginen och skär paprikorna i bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och låt lök, vitlök, aubergine och paprika fräsa några minuter utan att det tar färg. Ha i tomaterna och kaprisen och låt koka ca 15 minuter. Koka under tiden linserna i en kastrull för sig. När linserna är färdigkokta så har du ner dem i grytan. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Vänd ner körsbärstomaterna strax innan servering.

Potatissallad med rucola och soltorkade tomater

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • kokt, kall potatis
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • rucola
  • (cocktailkapris)
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär potatisen i bitar eller skivor. Skär tomaterna i mindre bitar. Blanda potatis, tomater, oliver, rucola och eventuellt cocktailkapris om du gillar det. Ringla över olivolja och balsamvinäger och blanda om. Salta och peppra.