Rotsaksbiffar med sting

Recept och bild från Veganvrak!

Ca 18 st.

Ingredienser

  • 1 l råa rotsaker, skurna i stora bitar
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 2,5 dl solrosfrön
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljongpulver
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 krm malen svartpeppar

Gör så här

Riv rotsakerna i matberedare. Tillsätt purjolök och solrosfrön. Blanda grönsaksrivet med bovetemjöl, vatten och kryddor. Forma till 18 biffar och stek dem i lite olja ca 5 minuter på medelvärme. Vänd dem efter halva tiden.

Morotsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

8 biffar.

Ingredienser

  • 6 morötter
  • 1 gul lök
  • ca 3 dl sojamjöl
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Riv morötterna fint och finhacka löken. Blanda alla ingredienser väl. Tillsätt eventuellt mer sojamjöl så att det går fint att forma till biffar. Forma sedan till 8 biffar och stek dem i lite mjölkfritt margarin på rätt hög värme 2-3 minuter per sida. Om du vill kan du vända biffarna i mjöl, ströbröd eller sesamfrön innan stekning.

Förslag på smaksättning:

  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk riven ingefära
  • en knivsudd chili
  • 1 tsk curry
  • rivet skal av en citron

 

Linsbiffar a la Veganvrak

Recept och bild från Veganvrak!

5 st.

Ingredienser

  • 1 dl gröna linser
  • 1 dl matvete
  • 3 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 1 liten gul lök
  • 3 tsk soja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finhacka persilja
  • 1 msk finhackad gräslök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp linser och matvete i vattnet tillsammans med buljongtärningen. Låt koka i 15-20 minuter tills allt vatten är borta. Mixa tillsammans med soja. Tillsätt den finhackade löken och pressa i vitlöken. Ha i persilja, gräslök, salt och peppar. Beroende på hur mycket vätska det är kvar i linserna och matvetet så får du kanske ha i lite sojamjöl, men jag tror inte det är nödvändigt. Forma till fem biffar och vänd dem i ströbröd. Stek dem sen några minuter på rätt hög värme.

Elins grekiska färsbiffar

Recept och bild från Veganvrak!

Elins grekiska färsbiffar

Rätt många.

  • 125 g torkad sojafärs
  • 4 dl kokta sojabönor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ kruka färsk mynta
  • salt, svartpeppar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 0,75 dl sojamjöl
  • 1,5-2 dl vatten

Häll hetvatten/grönsaksbuljong över sojafärsen och låt stå några minuter tills färsen blivit mjuk. Låt den sedan rinna av och blanda med hackad lök och sojabönor. Mixa det tillsammans med vitlök, färsk mynta, tomatpuré och soja. Ha i oregano, kanel, salt och svartpeppar. Blanda i ströbröd, sojamjöl och vatten och låt smeten stå och svälla i kylskåpet ett tag. Forma sedan till biffar och stek på rätt hög värme några minuter.

Servera t ex med klyftpotatis och lite sallad.

Bulgurbollar och julig rödkålssallad

Recept och bild från Veganvrak!

Bulgurbollar med smak av muskot och timjan

4 port

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl kikärtor
  • 2 msk färsk timjan
  • 1-2 tsk mald muskotnöt
  • salt, peppar

Koka bulguren i grönsaksbuljongen. Mixa kikärtorna. Blanda i bulguren när den är klar. Ha i hackad timjan och muskotnöt. Smaka av med salt och peppar. Rulla till tolv bollar. Stek dem i olja tills de fått fin färg. Häll på tomatsåsen vid servering, låt dem inte koka med som i originalreceptet, då faller bollarna sönder en aning (syns väldigt väl på bilden…)

Tomatsås

1 gul lök
2 burkar hela tomater
2 tsk socker
färsk timjan efter smak
salt, peppar

Hacka löken och fräs den i olja. Häll på tomaterna och låt koka en halvtimme. Smaka av med socker, timjan, salt och peppar.

Varm rödkålssallad med hasselnötter och granatäpple

Till bulgurbollarna passar det bra med en varm rödkålsallad. Receptet är ur senaste mersmak [det som var ”senaste” i november 2006], med vissa modifieringar.

350 g rödkål
3 röda äpplen
2 dl hasselnötter
balsamvinäger
olivolja
salt, peppar
1 granatäpple
100 g ruccola

Strimla rödkålen och fräs den i olja några minuter. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Låt dem fräsa med kålen några minuter. Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem i pannan. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg ruccola på ett salladsfat och lägg rödkålen över. Peta ur kärnorna från granatäpplet och strö dem över den varma salladen.

Falafel

Från Wikibooks-Kokboken. Modifierat av Allt du behöver. Tillgängligt under CC-BY-SA!

4 portioner.

Ingredienser

  • 1 liter blötlagda, okokta kikärtor
  • saften från 1 citron (med citronpress)
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3/4 dl olivolja

Tillagning

Eftersom kikärtorna innehåller stärkelse som förstörs om de kokas, blötlägger man dem endast. Gärna upp till 24 timmar. Mixa kikärtorna och blanda ner övriga ingredienser. Krydda med salt, peppar, spiskummin och koriander. Forma till ”puckar” (tillplattade bollar) med ca. 4 cm i diameter. Stek eller fritera i stekpanna med mellan-låg värme. Går även bra att tillaga i ugn, 225°c ca 30 min.

Servering

Kan göras till rulle med libabröd eller serveras med pommes frites. Mycket grönsaker och mycket sås.

Tips

Gör gärna större sats, forma till puckar och frys in. Om det går kan du frysa in dem på en plåt eller bricka så att de inte kladdar ihop.

Hamburgare MK II

Det här receptet experimenterade jag själv fram i mars 2010. Alla mängder är uppskattningar, eftersom jag inte mätte när jag lagade maten. Tanken med just detta recept var att använda linfrön som stabilisator i biffarna.

Receptet räcker till ungefär 15 stycken stora hamburgare.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl solroskärnor
  • ½–1dl linfrön
  • 1 msk tahini (troligen frivillig)
  • ungefär en liter kokta linser/quinoa etc (jag använde mest röda och svarta linser och lite quinoa trefärgs)
  • ströbröd, ev. flera deciliter
  • sojamjöl (frivilligt)

Kryddor

  • 1 tsk liquid smoke
  • grillkrydda, bjäst, salt, peppar, chilipulver, MSG, koriander, sojasås…

Gör så här

Börja med att koka linser, quinoa eller vad du nu har och att rosta och hacka/krossa solroskärnorna. Fräs lök och vitlök i en kastrull i lite olja, ta den av värmen och tillsätt de nu krossade solroskärnorna. Häll på linfrön, helst krossade, och lite kokande vatten, tanken är att linfröna ska gegga ihop sig. Jag kokade också upp blandningen här, men det är nog frivilligt.

Tillsätt tahinin och rör runt. Tillsätt linserna/quinoan och krydda järnet med dina favoritkryddor. Låt svalna och häll gradvis på ströbröd och sojamjöl (om du vill) tills du har en lämplig konsistens. Provstek en liten bit i stekpanna och upprepa påhällandet av ströbröd och sojamjöl om det behövs.

Stek biffarna i lite olja, jag klickade ner dem i pannan och formade dem där för att slippa bli geggig om händerna. Akta så att inte oljan stänker bara.

Linsbiffar

Blir 4 portioner. Receptet hittade vi här.

Ingredienser

  • 2 dl röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad slätbladig persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin

Gör så här

Börja med att koka linserna och låt dem ånga av och rinna av i durkslag. Skala och hacka löken fint och stek på medelvärme med kryddorna. Skala och riv morötter medelgrovt och tillsätt till blandningen.

Mosa linserna med en potatisstöt eller slev och blanda ihop allt till en grov röra. Är den för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller maizena.

Forma till biffar eller bullar och stek försiktig på medelvärme. Du kan också baka dem i ugnen i en långpanna. Du kan också vända biffarna i ex. sesamfrön innan du steker dem.