Bulgur med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner

Ingredienser

  • 1,5 dl bulgur
  • 1 dl röda linser
  • ½ apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 3-4 dl vatten
  • lite kallpressad rapsolja
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp bulgur, linser, vatten och buljongtärning och låt det koka på medelvärme i en kvart eller tills både bulgur och linser känns klara. Skär apelsinen i mindre bita r och blanda i bulguren när den är klar. Pressa över lite citron och ringla över lite rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Medelhavsbulgur

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 100 g fast tofu
  • en näve rucola
  • några soltorkade tomater
  • några marinerade vitlöksklyftor
  • några goda oliver
  • färsk basilika
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar

Gör så här

Koka bulgur i vatten och den halva buljongtärningen i en kvart eller tills bulguren är klar. Skär tofun i mindre bitar. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva vitlöken. Finhacka basilikan. Blanda alla ingredienserna med bulguren när den är klar. Ringla över olivolja, pressa över lite citron och smaka av med salt och peppar.

Tabouleh

Recept från Vegankrubb.

Cirka 3 portioner.

Ingredienser

  • bulgur
  • 1 stor paprika
  • 2 stora tomater
  • 10-15 cm gurka
  • 1 stor rödlök
  • 1 dl hackad mynta
  • 3 dl hackad persilja
  • olivolja
  • citronjuice
  • salt
  • peppar
  • eventuellt chili

Gör så här

  1. Koka bulgur (enl. instruktionerna på paketet)
  2. Skiva alla grönsaker fint
  3. Rör ihop grönsaker och den svalnade bulgurn i en stor skål
  4. Häll på rikligt med citronjuice och olivolja
  5. Krydda lite

Som med alla sallader får man experimentera fram sin egen favoritvariant. Akta myntan, den kan ta över helt och hållet.