Vitlöksfrästa champinjoner

Räcker till 8 personer som en förrätt av tre.

Ingredienser

  • 600 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja att steka i
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk vitt vin
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, peppar

Gör så här

Dela champinjonerna om de är stora. Stek dem i olivolja i ganska hög värme. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken. Häll över vin, citronsaft och persilja och låt det fräsa upp.

Kan gärna stå och dra ett tag.

Champinjon- och avocadosallad

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 150 g champinjoner
  • en liten handful persilja, hackad
  • 3 avocados

Marinaden:

  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Skär champinjonerna i tunna skivor och stek dem lite lätt, så att de blir mjuka men inte tar för mycket färg. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Rör ihop champinjoner, persilja och marinad och låt stå och dra en stund. Skala avocadon, skär dem i klyftor och lägg på ett fat. Häll över champinjonerna och strö över rostade frön.

Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Hasselnötsstek:

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 l färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötter
  • 3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
  • 3 msk soja
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Rostad rödbetssallad:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 75 gram babyspenat
  • nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja

Dijionkräm:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 dl majonnäs

Gör så här

Hasselnötsstek

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijionkräm:

Blanda senapen med majonnäsen.

Vegetarisk kycklinglasagne med champinjoner och spenat

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 300 g färska champinjoner
  • 300 g vegetarisk kyckling från veggo
  • ½ purjolök
  • 2 vitlökslyftor
  • 70 g färsk bladspenat
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • ½ svampbuljongstärning eller grönsaksbuljongtärning
  • salt, vitpeppar
  • lasagneplattor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka vitlöken fint och fräs den i lite olivolja utan att den tar färg. Skiva svampen och fräs den med vitlöken några minuter och ta sedan av den från plattan. Stek kycklingen några minuter så att den tar färg. Strimla purjolöken. Smält margarinet i en kastrull och vispa sedan ner vetemjölet. Häll på sojamjölken och låt såsen koka upp. Tillsätt den halva buljongtärningen och riven muskot. Låt sedan såsen sjuda på svag värme 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll en tredjedel av såsen i botten av en ugnsfast form. Täck med lasagneplattor. Fördela hälften av purjolöken och spenaten över lasagneplattorna och lägg på hälften av svampen och den vegetariska kycklingen. Häll över en tredjedel av såsen och täck med lasagneplattor. Gör samma sak igen och häll över resten av såsen. Täck återigen med lasagneplattor och häll över havregrädden. Ställ in lasagnen i ugnen och låt stå ca 30 minuter. Ta sedan ut lasagnen ur ugnen och låt stå ca 10 minuter så att den sätter sig.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Risotto med soltorkade tomater, rucola och sojabönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 6 soltorkade tomater
  • 3 dl kokta sojabönor
  • 30 g grovhackad rucola
  • 2 msk finhackad basilika
  • 2 msk tofutti cream cheese med örter och vitlök

Till servering:

  • 6 champinjoner
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 4 soltorkade tomater

Gör så här

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och hacka löken fint. Strimla de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans med löken några minuter utan att det tar färg. Vänd ner riset och låt det bli torrt. Häll sedan på vinet och låt det ånga bort. Häll i varm buljong så att riset täcks, därefter tillsätter du en deciliter i taget tills risotton kokat klart, det tar runt 15-20 minuter. När den är klar vänder du ner sojabönorna, nästan all rucola, basilika och mjukost och blandar runt. Smaka av med salt och peppar. Kvarta champinjonerna och fräs dem några minuter. Strimla de återstående soltorkade tomaterna och servera risotton med champinjonerna, soltorkade tomater, några rucolablad och rostade pinjenötter.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Asieninspirerad gryta med smak av citrus

Recept och bild från Kotte Grön!

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g marinerad tofu
  • 100 g champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 piri piri, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 200 ml kokosmjölk
  • juice från 1 lime
  • 2-3 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar
  • en bit galangal (ungefär så stor som en tumme)
  • salt
  • nudlar eller ris

Gör så här

Fräs tofu, champinjoner och paprika lite åt gången i en stor gryta. Tillsätt finhackad piri piri (kärnorna är väldigt starka, skrapa bort eller behåll efter tycke och smak) och vitlök. Pressa över limejuicen och häll i kokosmjölken. Skala av det yttersta lagret på citrongräset och skär dem sedan i bitar. Skiva galangalen och häll i den, citrongräset och limebladen i grytan. Låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt. Servera med nudlar eller ris.

Mozzarellagratinerad aubergine med pesto och champinjoner

Recept från Veganvrak. Blir ca 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 stor aubergine
  • 200 g champinjoner
  • 1 dl pesto
  • 1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 skvätt balsamvinäger
  • färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Hetta upp oljan i en kastrull och hacka vitlöken fint. Låt den fräsa ett litet tag utan att den tar färg. Häll över tomaterna och ha i tomatpurén. Koka upp och låt sedan såsen koka minst en halvtimme på svag värme. Ha i en skvätt vatten om såsen blir för tjock. Smaka sedan av med balsamvinäger, färsk basilika, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen på längden och lägg skivorna på hushållspapper. Salta skivorna lätt och låt ligga i ca 20 minuter. Torka sedan av vätskan och lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Ta sedan ut dem ur ugnen.

Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan aubergineskivorna i botten. Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek) och lägg dem ovanpå aubergineskivorna. Klicka över pesto och häll sedan över resten av tomatsåsen. Lägg till sist över mozzarellaskivorna eller klicka över färskosten. Ställ in i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.