Morotsmuffins med hasselnötter

Ingredienser

  • 4 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 70 g muscovadosocker
  • 130 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • ¾ tsk salt
  • 4 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 120-150g hasselnötter
  • 1 dl sojamjölk
  • ½ dl rapsolja
  • 3 stora morötter
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl apelsinjuice

Till glasyr:

  • florsocker
  • saft och skal från 1 citron
  • vatten

Gör så här

Hacka hasselnötterna och blanda med de torra ingredienserna (utom sockret) i en bunke.

Riv morötterna fint och blanda ner dem med sockret och resten av de blöta  ingredienserna.

Rör försiktigt ner den torra blandningen i smeten.

Häll smeten i eller i muffinsformar – fyll dem ganska ordentligt.

Baka kakorna i 17 minuter på 200ºC.

Låt kakan/muffinsen svalna helt.

Gör glasyren. Blanda florsocker och sitronsaften/skalet i en lämplig behållare. Tillsätt försiktigt lite vatten i taget tills du har en ganska stel konsistens. Klicka glasyren över muffinsen med en sked och låt rinna ut.

Souvlakimarinerat sojakött

Marinerat souvlakisojakött (texturerat sojaprotein) i ugnsfast form av plåt.

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 msk valfri grillolja
  • ca 1 msk olivolja
  • skal och saft av 1 citron
  • 2 ½ näve torkat sojakött (texturerat sojaprotein)
  • oregano
  • lite salt och peppar
  • ev. MSG efter behag

Gör så här

Förväll eller blötlägg sojaköttet och pressa ur det. Blanda allt i ett lämpligt kärl, pressa ner vitlök och riv/pressa ner citron. Grilla sojaköttet på spett eller utan spett i ugn på typ 200°C tills det har fått färg.

Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Pumpaknyten med rosmarin och citronkräm

Ingredienser

  • filodeg
  • pumpa
  • färsk rosmarin
  • mjölkfritt margarin
  • vitlök
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • majonnäs
  • havregrädde
  • rivet skal av citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna pumpan och hacka vitlöken fint. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Hacka rosmarinen och blanda med pumpatärningarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär filodegsarken i lagom storlek och lägg på lite fyllning och vik ihop till paket. Pensla med olja och sätt in dem i ugnen ca 15 minuter. Servera med citronkräm.

Blanda alla ingredienser till krämen.

Morotssallad med ruccola och valnötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 3-4 morötter
  • en näve ruccola
  • 10 valnötter
  • lite kallpressad rapsolja
  • några stänk pressad citron
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med ruccola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.

Citronkakor

Recept från Veganvrak, bild från oss!

Ingredienser

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 msk sojagrädde
  • 3,5 dl vetemjöl
  • rivet skal av 1 citron
  • sojagrädde till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop smör och socker och tillsätt sojagrädden. Blanda ner mjöl och citronskal och knåda ihop degen. Forma den till en boll och slå in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp en liten stund, så blir den lättare att kavla. Dela sedan degen i två delar och kavla ut dem en i taget på mjölat bakbord. Degen ska bli ½ cm tjock. Ta ut kakor med en pepparkaksform och lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper på. Pensla med sojagrädde och strö över lite pärlsocker. Grädda ca 15 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

Morotskaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • ev. 1 krm kardemumma
  • 2 dl sojamjölk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl finrivna morötter (ca 2 st)

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 100 g tofuline färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • ev. 1 msk pressad citron eller lime
  • ev. skivad lime eller citron, färska bär eller blommor till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Ha i sojamjölken och rapsoljan och blanda väl. Rör ner de rivna morötterna. Häll smeten i en smord och bröad rund form (eller någon annan fin form). Grädda kakan i 40-45 minuter. När kakan har svalnat rör du ihop färskosten och margarinet. Ha sedan i florsocker och vaniljsocker och blanda väl. Stjälp upp kakan på ett fat och bred glasyren på kakan. Låt kakan stå i kylen ett tag så att glasyren stelnar.

Shrikand med pistaschbaklava

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Shrikand:

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl pistagenötter
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk kardemummakärnor

Pistaschbaklava:

  • 15 ark yufkadeg
  • 150 g mjölkfritt margarin, smält
  • 2 msk rapsolja

Fyllning:

  • 2 msk råsocker
  • 3 msk mjölkfritt margarin, smält
  • 150 g mandel
  • 150 g pistagenötter

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, saften från

Gör så här

Shrikand:

Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 1 timme. Stöt kardemumman grovt i en mortel och blanda med yoghurten. Sikta ner florsockret och blanda ner pistagenötterna och blanda väl. Fördela yoghurtblandningen i fyra portionsglas och strö över några pistagenötter. Servera med pistashbaklava.

Pistaschbaklava:

Mixa socker, smält margarin, mandel och hälften av pistagenötterna. Blanda sedan i resten av pistagenötterna. Blanda det smälta margarinet och rapsoljan och pensla lite av det i botten av en form (20×30 cm). Pensla sedan 5 ark med margarinblangningen. Lägg hälften av nötblandningen och sedan ytterligare 5 ark. Pensla varje ark med det smälta margarinet. Lägg på resten av fyllningen och sedan ytterligare fem ark. Ställ formen svalt ca 1 timme. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Skär degen i rutor eller trekanter. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Koka sedan upp ingredienserna till sockerlagaen och låt det koka 2-3 minuter. Skeda sedan över den varma lagen över baklavan och grädda sedan ytterligare 5 minuter. Låt sedan kakan kallna.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Toast Skagen

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 brödskivor
  • 4 halva citronskivor till dekoration
  • lite färsk dill till dekoration
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Rosta brödet och lägg på skagenröran. Garnera med en dillkvist och färsk citron.