Jamies gröna curry

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 500 g tofu
  • brysselkål efter smak
  • 1 röd paprika
  • 400 ml kokosmjölk

Currypastan:

  • 6 vårlökar
  • 4-6 gröna chilis, urkärnade och finskurna
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk malen koriander
  • ½ tsk svartpeppar + salt efter smak
  • 5 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar, finhackade
  • 2 stora nävar färsk basilika
  • 3 stora nävar färsk koriander
  • 3 msk olivolja
  • skal och juice från tre lime

Gör så här

Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixar och mixa till en grön slät massa. Marinera tofun i lite av pastan i ca 30 min (eller ännu hellre, gör curryn kvällen innan och låt tofun marinera under natten). Rensa och koka brysselkålen. Halvera dem. Värm lite olja i en gryta och bryn paprika och brysselkål. Tillsätt tofun och låt puttra ett par minuter. Rör sedan i resten av currypastan och koksmjölken. Låt koka ett par minuter till. Strö över hackade pistagenötter och riven kokos. Servera med t.ex ris eller nudlar.

Asieninspirerad gryta med smak av citrus

Recept och bild från Kotte Grön!

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g marinerad tofu
  • 100 g champinjoner
  • 1 paprika
  • 1 piri piri, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 200 ml kokosmjölk
  • juice från 1 lime
  • 2-3 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar
  • en bit galangal (ungefär så stor som en tumme)
  • salt
  • nudlar eller ris

Gör så här

Fräs tofu, champinjoner och paprika lite åt gången i en stor gryta. Tillsätt finhackad piri piri (kärnorna är väldigt starka, skrapa bort eller behåll efter tycke och smak) och vitlök. Pressa över limejuicen och häll i kokosmjölken. Skala av det yttersta lagret på citrongräset och skär dem sedan i bitar. Skiva galangalen och häll i den, citrongräset och limebladen i grytan. Låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt. Servera med nudlar eller ris.