Gul zucchinisoppa med curry

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 tsk curry
  • 2 morötter
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 8 dl vatten
  • 2 dl sojamjölk eller sojagrädde
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Hetta upp lite olja i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs det i oljan tillsammans med curryn. Riv morötterna och zucchinin grovt.n Lägg i det i kastrullen och låt det fräsa några minuter. Ha i vatten och buljongtärning och låt koka ca 15 minuter. Ha i sojamjölk och smaka av med salt och svartpeppar.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Zucchinipaj med curry

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 pajskal (4 dl mjöl + 1,25 dl olja + 1,25 dl havremjölk, förgräddas 10 min i 225°)
  • 1 liten gul lök
  • 1 litet äpple
  • 1 zucchini
  • curry efter smak
  • 300 g tofu
  • 2-2,5 dl havregrädde
  • salt, peppar

Gör så här

Finhacka löken och riv äpplet fint, fräs det sen i olja tillsammans med så mycket curry du vill ha. Riv nästan hela zucchinin och låt det fräsa med löken. Skiva den zucchinibiten som är kvar i tunna skivor. Smula lite av tofun och mixa resten med havregrädden. Blanda den mixade tofun med zucchiniröran och den smulade tofun och smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med röran. Lägg zucchiniskivorna överst och ringla över lite havregrädde. Du kan också lägga lite smulad tofu överst. Grädda 30-45 minuter i 225°.

Morotssoppa med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 5 portioner.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 dl röda linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 apelsin eller lite outspädd apelsinjos
  • 3-4 dl havremjölk
  • ev. en skvätt havregrädde
  • 1 tsk curry
  • en nypa malen muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med curryn. Skala och slanta morötterna och lägg i dem tillsammans med buljongtärningarna, linser och vatten och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt det puttra i drygt en kvart. Skala och skär apelsinen i mindre bitar. Lägg apelsinbitarna i kastrullen och mixa soppan slät. I med så mycket havremjölk du vill ha. Själv gillar jag tjocka soppor. Smaka av med salt och peppar och en gnutta muskotnöt.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pitabröd med currylinser

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 4 pitabröd
  • 2 dl röda linser
  • 2 msk tomatpuré
  • (lite curryketchup)
  • 1-2 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • salt, peppar
  • 2 dl sojayoghurt
  • 1 krm curry
  • salt, peppar
  • 2 tomater
  • ½ röd lök
  • 1 avokado
  • 30 g ruccola

Gör så här

Koka linserna 10-15 minuter tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpuré och eventuellt curryketchup. Ha i curry, salt och peppar.

Strimla rotsakerna och fräs dem i olja tills de blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Blanda yoghurten med kryddorna.

Skiva tomater, lök och avokado.

Lägg allt i pitabröd. Servera.

Annis kinagryta

Recept och bild från Kotte Grön!

3-4 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/sojagrädde
  • 1 liten burk majs
  • ris

Gör så här

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

Gul tofuwok med paprika och curry

Blir 2 portioner. Bild och recept från veganvrak!

Ingredienser

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g fast tofu
1 liten klyfta vitkål
1 liten gul paprika
1 tsk curry
1-2 tsk röd currypasta
salt, ev. peppar

Gör såhär

Skiva löken och finhacka vitlöken och fräs det i olja tillsammans med curry. Skär tofun i kuber, strimla paprikan och vitkålen och låt det fräsa med löken. Tillsätt currypasta och låt det fräsa några minuter till. Servera med nudlar eller ris.

Tips: köp vegetariska minivårrullar på din lokala asienlivs. Cirka 40 kronor för 80 små vårrullar. Perfekt som tillbehör till sån här mat. Bara att värma i ugnen och servera med sweet chilisås.

Linscurry med potatis

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 stor potatis
  • 1 paprika av valfri färg
  • 1 dl gula linser
  • vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk curry
  • ½ tsk spiskummin
  • lite pressad citron
  • salt

Gör så här

Skär löken fint och hetta upp lite olja i en kastrull. Skär paprikan i bitar. Fräs paprika, lök, curry och spiskummin några minuter. Skala potatisen och skär den i cm-stora bitar och lägg i kastrullen. Ha i linser och täck med vatten. Om du har en skvätt havremjölk eller kokosmjölk hemma kan du använda det istället. Låt koka cirka 10 minuter tills linserna och potatisen är mjuka. Ha i tomatpuré och rör om. Smaka av med salt och pressad citron. Servera med ris, couscous, pasta eller vad som råkar finnas hemma.