Hasselnötstek, rostad rödbetssallad med babyspenat samt dijonkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Hasselnötsstek:

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 l färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötter
  • 3 dl ströbröd, spar lite till att rulla steken i
  • 3 msk soja
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Rostad rödbetssallad:

  • 1 kg rödbetor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 75 gram babyspenat
  • nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja

Dijionkräm:

  • 2 msk dijonsenap
  • 1,5 dl majonnäs

Gör så här

Hasselnötsstek

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök, vitlök och champinjoner så fint du orkar. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken och svampen några minuter utan att det tar färg. Strö över vetemjölet och häll på vattnet. Låt puttra några minuter. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda smeten väl. Smörj en avlång brödform eller täck den med aluminiumfolie. Ta upp smeten och forma dem till en avlång stek. För att slippa kladd kan du lägga den på lite plastfolie och rulla in steken i folien och forma den. Vänd sedan steken i ströbröd och lägg den i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Skär upp den när den svalnat något.

Rostad rödbetssallad:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg dem i en långpanna och ringla över olivolja och strö över salt. Rosta rödbetorna i ugnen ca 35 minuter. Lägg upp rödbetorna på tallrikar och fördela spenaten över dem. Ringla över lite kallpressad rapsolja och dra några varv med pepparkvarnen.

Dijionkräm:

Blanda senapen med majonnäsen.

Rotfruktsgratäng

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
  • 1 äpple
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2,5 dl havremjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här

Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.

Potatissallad med rädisor och sugar snaps

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 3 kokta kalla potatisar
  • ½ knippe rädisor
  • 100 g sugar snaps
  • 1 röd paprika
  • ½ dl kapris
  • ½ dl färsk hackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar och kvarta rädisorna. Lägg allt i en stor skål. Förväll sugar snapsen några minuter, blanda dem sedan med resten av grönsakerna. Grovhacka persiljan och ha i den tillsammans med kaprisen. Blanda olivoljan tillsammans med vinägern och senapen. Vänd ner vinägretten i potatissalladen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tartarsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 0,75 dl sojamjölk
  • 3 msk citronsaft
  • 2 tsk ättiksprit 12%
  • ca 1,5 dl matolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl hackad kapris
  • 0,5 dl finhackad smörgåsgurka
  • lite färsk gräslök
  • lite färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda sojamjölk, citronsaft, ättiksprit och dijonsenap och mixa några sekunder. Ha sen i matoljan och mixa så att majonnäsen blir tjock. Eventuellt behöver du ha i lite mer matolja. Blanda sen ner hackad kapris, smörgåsgurka och örter och smaka av med salt och peppar.

Aioli

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 dl sojamjölk eller sojagrädde (jag använde alpros blåa sojamjölk)
  • 1 tsk 12-procentig ättiksprit
  • 3 msk citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1-1,5 dl rapsolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • salt, svartpeppar
  • (lite gurkmeja om du vill att den ska få en lite gulaktig färg)

Gör så här

Häll alla ingredienser förutom oljan i hacktillsatsen till mixerstaven eller i en matberedare. Mixa några sekunder så att allting blandas. Ha sen i all olja på en gång och mixa som tusan tills det blir tjockt. Eventuellt får du ha i lite mer olja tills den får den konsistensen du vill ha. Låt gärna stå kallt en halvtimme innan servering.