Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Coleslaw med pepparrot

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

150 g vitkål 1 liten röd lök 0,5 dl veganmajonnäs en liten skvätt rödvinsvinäger 1 msk riven pepparrot salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla lök och vitkål och blanda det med majonnäs, rödvinsvinäger och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.

Saffranspannacotta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • en gnutta vaniljfrön
  • 1 kuvert saffran
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.

Blåbärspannkakor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (2 tsk vaniljsocker)
  • 2,5 dl oatly vaniljsås (1 pkt)
  • 2,5 dl oatly havregrädde (1 pkt)
  • 3 dl havremjölk
  • 25 g smält margarin
  • 100 g blåbär
  • (ev. 3 tsk no-egg)

Gör så här

Blanda vetemjöl, sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och eventuellt äggersättningspulver. Vispa ner grädden, vaniljsåsen och mjölken. Låt vila i kylskåpet cirka 20 minuter. Häll i blåbären strax innan gräddningen. Grädda på medelhög värme. Servera med sirap.

Morotssallad med ruccola och valnötter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 3-4 morötter
  • en näve ruccola
  • 10 valnötter
  • lite kallpressad rapsolja
  • några stänk pressad citron
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skala morötterna och fortsätt av bara farten med att skiva dem på längden med potatisskalaren. Blanda morötterna med ruccola och grovhackade valnötter. Ringla över lite god rapsolja och lite pressad citron och smaksätt med örtsalt och nymalen svartpeppar.

Bulgur med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner

Ingredienser

  • 1,5 dl bulgur
  • 1 dl röda linser
  • ½ apelsin
  • ½ buljongtärning
  • 3-4 dl vatten
  • lite kallpressad rapsolja
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka upp bulgur, linser, vatten och buljongtärning och låt det koka på medelvärme i en kvart eller tills både bulgur och linser känns klara. Skär apelsinen i mindre bita r och blanda i bulguren när den är klar. Pressa över lite citron och ringla över lite rapsolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Stekt bröd

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 bröd.

Ingredienser

  • 1 dl rågsikt
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk rapsolja
  • en nypa salt
  • lite malen fänkål eller anis

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna. I med yoghurten och oljan och rör ihop degen. Dela den i fyra delar och stek dem i en torr stekpanna på rätt hög värme, tvåtre minuter på varje sida. Bred på smör och ät dem som de är.

Saffranskaka

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran
  • 2,5 dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Stöt saffran med lite av sockret. Blanda sedan alla torra ingredienser. Häll i det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna och sikta sedan florsocker över kakan.

Dinkelbröd med frukt

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 limpor och 20 småbröd (eller 4 limpor).

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • ca 1,5 l vetemjöl
  • 1 l dinkelsikt
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrön
  • 1,5 dl torkade fikon, hackade
  • 1,5 dl russin
  • 1 l vatten (37 grader)
  • 1 msk salt
  • solrosfrön/pumpakärnor/sesamfrön till garnering
  • sojamjölk till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet och alla andra ingredienser, men spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i köksmaskinen och ännu mer för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma två av dem till limpor som du antingen lägger i smorda bakformar eller på en plåt. Gör några snitt med en vass kniv i limporna. Dela resten av degen i 20 bitar som du trillar till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 minuter till. Pensla bullarna med sojamjölk och strö över lite frön. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Pensla sedan limporna och grädda 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Varm äppelkaka med macadamianötter och dadelsirap

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 äpplen
  • 1 dl macadamianötter

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det avsvalnade margarinet och sojamjölken och vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad form. Kärna ur äpplena och skiva dem. Tryck ned äppelskivorna i kakan och strö över macadamianötterna. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Servera äppelkakan varm med dadelsirap och vaniljsås.