Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Citroncheesecake med passionfrukt

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 15 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl gelesocker multi
  • 2 pkt tofuline färskost naturell
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saft av en citron
  • 3 passionfrukter
  • 1 dl gelesocker multi
  • 1 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna citronskalet och citronsaften. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Dela passionfrukterna och gröp ur fruktköttet. Blanda det med vatten och gelesocker och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Öppen lasagne med grillade grönsaker och tomatsås gjord på färska tomater

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • grillad aubergine
  • grillad paprika
  • soltorkade tomater
  • rostade solroskärnor
  • babyspenat
  • färsk basilika till garnering

Ostsås:

  • 1 ask tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • riven muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Tomatsås:

  • 500 g färska tomater
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • vatten
  • ev. vitt vin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skär ett kryss i varje tomat och skålla dem i en kastrull med kokande vatten. Lyft upp tomaterna efter någon minut och dra sedan av skalen. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken. Lägg i tomaterna och slå på lite vatten och vin om du vill ha det. Koka upp och låt sedan såsen småputtra närmare en timme. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör sedan ostsåsen. Blanda ost och grädde i en kastrull och hetta upp. Såsen behöver inte koka. Ha i riven muskot, salt och svartpeppar.

Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Lägg en lasagneplatta på varje tallrik och varva sedan grillade grönsaker, babyspenat ostsås och rostade solroskärnor. Garnera med färsk basilika och häll tomatsås runt omkring lasagnen.

Svamprisotto med ugnsbakad tomat och balsamicomarinerade blackeyebönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Svamprisotto:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl arborioris
  • 1 selleristjälk
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2-1,5 l varm grönsaksbuljong
  • blandad svamp
  • 2 kvistar rosmarin
  • salt, peppar
  • 2 msk tofuline färskost

Ungnsbakad tomat med rosmarin:

  • 4 tomater
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • färsk rosmarin

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

  • 3 dl kokta blackeyebönor
  • 1 msk finhackad rödlök
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • färsk basilika, finhackad
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Svamprisotto:

Hacka löken och vitlöken och fräs den i olja. Lägg i riset när löken har fått lite färg. Skär svampen i mindre bitar och låt det fräsa med riset några minuter. Häll sedan i vinet och låt puttra ett tag. Häll på några deciliter varm grönsaksbuljong och låt koka cirka 20-25 minuter tills riset är färdigt. Häll på mer varm buljong under tiden tills det är alldeles lagom krämigt. Smaka av med salt och peppar och färskost.

Ugnsbakad tomat med rosmarin:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över flingsalt, svartpeppar och färsk rosmarin. Sätt in i ugnen och låt stå ca 20 minuter.

Balsamicomarinerade blackeyebönor:

Blanda alla ingredienser.

Snabbaste lunchsoppan med ärter och spenat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl ärter
  • 100 g hackad fryst spenat
  • 1 liten bit purjolök eller ½ gul lök
  • vatten
  • grönsaksbuljongtärning
  • salt, svartpeppar
  • ev. en liten klick tofuline färskost till servering
  • Grissini till servering

Gör så här

Koka upp vatten i vattenkokaren. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna och spenaten och slå över vatten. Ha i buljongtärningen och låt koka några minuter. Mixa sedan soppan slät och ha i en skvätt grädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med grissini eller annat bröd, samt gärna en klick färskost om du har det hemma.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Pestopaj med rostade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pajskal
  • 1 röd lök
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 dl pesto
  • 1 pkt tofuline färskost
  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl pinjenötter
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva löken och skär zucchini och paprika i bitar. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna och fräs på grönsakerna några minuter så att de får lite färg. Salta och peppra. Mixa ost, grädde och pesto. Lägg grönsakerna i ett pajskal och häll över ostblandningen. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö dem över pajen. Ställ in pajen i ugnen och låt stå i ca 40 minuter.

Slät rotsakssoppa med citronkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 potatis
  • en liten bit kålrot
  • en liten bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • 1 buljongtärning
  • en skvätt havregrädde
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • 75 g tofuline naturell färskost
  • 1 msk pressad citron
  • lite rivet citronskal
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Gör citronkrämen. Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini.

Saffransrisotto

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • ca 7 dl varm grönsaksbuljong
  • 1 pkt saffran
  • salt, svartpeppar
  • ev. 2 msk tofuline färskost naturell eller vegansk parmesan

Gör så här

Finhacka löken och fräs den i oljan utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa några minuter. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det. Slå sedan över vinet och låt det småputtra några minuter. Tillsätt sedan den varma grönsaksbuljongen lite i taget och låt risotton småputtra på medelvärme ca 20 minuter tills riset är färdigkokt. Tillsätt gärna lite naturell färskost. Smaka av med salt och svartpeppar.