Vitlöksfrästa champinjoner

Räcker till 8 personer som en förrätt av tre.

Ingredienser

  • 600 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja att steka i
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk vitt vin
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, peppar

Gör så här

Dela champinjonerna om de är stora. Stek dem i olivolja i ganska hög värme. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken. Häll över vin, citronsaft och persilja och låt det fräsa upp.

Kan gärna stå och dra ett tag.

Tunnbrödsstubbe med rödbetor och pepparrotsmajonnäs

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 tunnbröd
  • 4 rödbetor
  • en näve ruccola
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skölj dem sedan under kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär rödbetorna tunt. Blanda majonnäs med riven pepparrot, salt och peppar. Bred pepparrotsmajonnäs på tunnbröden och lägg på skivade rödbetor och rucola. Rulla ihop runnbröden längs långsidan. Skär dem snett på mitten. Garnera med lite rucola.

Rågbröd med sallad på puylinser, vaxbönor och sockerärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor gott rågbröd
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl kokta puylinser
  • en näve förvällda sockerärter
  • en näve förvällda vaxbönor
  • en näve ärtskott
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär schalottenlöken fint. Blanda med puylinser, sockerärter, vaxbönor och ärtskott. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen på bröden.

Bowlingmacka

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/10/wpid-bild+085.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir förrätter till 4 personer + bowlingröra till 2 lunchsmörgåsar.

Förklaring från ursprungligt recept: »När Emil var liten hade hans föräldrar en bowlinghall med tillhörande matservering. En rätt som serverades på detta ställe var bowlingmackan. Ursprungligen serverades den på ett landgångsbröd som skurits ut till just en kägla. I vår variant av bowlingmackan har kycklingköttet bytts ut mot sojakött och baconet till vegetariskt jerky, en imitation av torkat kött. Detta kan du bland annat köpa hos internethandeln Vegshop

Ingredienser

  • 2 dl sojakött i småbitar
  • ca 10 cm färsk gurka
  • ca 10 cm purjolök
  • 2 ättiksgurkor
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 skivor ljust bröd
  • 4 blad huvudsallad
  • 4 tomatskivor, halverade
  • 1 pkt veganskt bacon eller jerky (kan du bland annat köpa här för 12 kr)

Gör så här

Koka upp vatten och slå det över sojaköttet. Låt det stå och svälla ett tag tills köttet är färdigt. Använd en sax och klipp nu ner i skålen tills sojaköttet får lagom storlek. Strimla purjolöken fint. Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i små tärningar. Blanda majonnäs, yoghurt och senap i en bunke och ha sedan i sojakött, lök och gurka. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna. Lägg på ett salladsblad, en stor klick bowlingröra samt halverade tomatskivor. Hetta upp olja i en stekpanna och skär jerky i småbitar, dela det eventuellt innan. Låt steka någon minut så att det blir knaprigt. Strö det sedan över bowlingmackorna. Servera!

Rostad paprikasoppa med saffransaioli

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 3 röda paprikor
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några dl grönsaksbuljong
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Saffransaioli:

  • 0,5 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 1 pkt saffran
  • lite flingsalt
  • ev. 1 vitlöksklyfta

Gör så här

Dela och kärna ur de röda paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt och rosta dem i ugnen i 250°C tills de är mjuka och skalet fått färg. Dra sedan av skalen. Hacka lök och vitlök och fräs dem i lite olivolja i en kastrull. Tillsätt paprikorna och grönsaksbuljong och låt soppan bli varm. Mixa den sedan helt slät och smaka av med salt och svartpeppar.

Stöt saffran med lite flingsalt i en mortel. Blanda majonnäs och grädde och tillsätt sedan saffran. Servera soppan med en klick saffransaioli.

Rödbetscarpaccio med pepparrotskräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 2 polkabetor
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 2 msk havregrädde
  • 2 msk riven pepparrot
  • salt, nymalen svartpeppar
  • flingsalt, svartpeppar
  • ärtskott eller liknande

Gör så här

Koka betorna för sig i var sin kastrull. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Gnid sedan bort skalen och skär betorna tunt. Blanda ihop majonnäs, grädde och pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp betorna fint på en tallrik och strö flingsalt och nymalen svartpeppar över dem. Servera med en klick pepparrotskräm och gärna något grönt, typ mangoldskott eller ärtskott.

Toast med kantareller och fänkålscoleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring eller annat bröd
  • en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw:

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 0,5 dl kokta belugalinser
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 0,5 havregrädde
  • färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.

Höstig kantarellsoppa med grissini och färska lingon

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 l höstkantareller
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 4 schalottenlökar
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl sojamjölk
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 dl vitt vin
  • salt, svartpeppar
  • färska lingon till servering
  • 4 grissini

Gör så här

Rensa kantarellerna. Skala och hacka löken fint och fräs den i margarinet utan att den tar färg. Lägg i kantarellerna och låt dem fräsa några minuter. Häll i de övriga ingredienserna. Låt puttra på svag värme i en kvart. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i skålar och lägg i några lingon. Servera med grissini.

Slät rotsakssoppa med citronkräm

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner

Ingredienser

  • 1 stor morot
  • 1 potatis
  • en liten bit kålrot
  • en liten bit purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • 1 buljongtärning
  • en skvätt havregrädde
  • lite pressad citron
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • 75 g tofuline naturell färskost
  • 1 msk pressad citron
  • lite rivet citronskal
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär rotsakerna i bitar. Strimla purjolöken fint och finhacka vitlöken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken några minuter. Ha sedan i rotsakerna och slå på vatten så att det täcker rotsakerna. Ha i buljongtärningen och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Mixa soppan slät och ha i en skvätt havregrädde. Pressa i lite citron och smaka av soppan med salt och peppar.

Gör citronkrämen. Blanda osten med citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

Servera soppan med en klick citronkräm i samt två grissini.

Smörgåstårta

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

  • 1,5 pkt polar- eller hönökaka
  • en dubbel sats skagenröra
  • tartex med örter
  • 1 dl hackad smörgåsgurka

Garnering:

  • 1 tub kavlis fettfria majonnäs
  • 1 burk svart tångkaviar
  • 1 gul paprika, fint tärnad
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ röd lök, finhackad
  • en liten bit gurka
  • färsk dill och persilja
  • ev. färsk citron
  • ½ kruka sallat, skuren (till tårtans kant)

Solrospastej (fyllning 3):

  • 0,5 dl röda linser
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 5 soltorkade tomater
  • 2 msk olivolja
  • en skvätt vatten eller havregrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk, hackad basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

  • Fyllning 1: 1 tub tartex med örter och hackad smörgåsgurka som blandas med pastejen
  • Fyllning 2: skagenröra
  • Fyllning 3: solrospastej med soltorkad tomat

Börja med solrospastejen. Koka linserna i vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och skölj linserna. Mixa solrosfröna. Blanda i linserna, oljan, basilikan och de soltorkade tomaterna. Mixa röran slät. Smaka av med salt och svartpeppar. Gör en tårta av brödet och fyll de olika lagren med sina respektive fyllningar.