Exotisk frukttårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2½ dl sojamjölk

Mangomousse:

  • 1 mogen mango
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • socker efter behag

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • ½ vaniljstång
  • 2 msk socker

Garnering:

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • frukt och bär efter behag (jag hade mango, banan, kiwi, granatäpple, physalis och stjärnfrukt)
  • rostad, flagad mandel
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1½ dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Skala och skär mangon i bitar (spar gärna några till garneringen) och mixa den slät. Blanda mangopurén med hälften av grädden och smaka av med lite socker. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljen från den urskrapade vaniljstången. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred på vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med mangomoussen och lägg på den sista tårtbottnen. Täck tårtan med resten av grädden och täck kanterna med flagad mandel. Skala och skär frukt i bitar och garnera tårtan med dessa. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla sedan gelé över frukterna. Om du vill ha physalis med tårtan så trycker du ner dem efter att du haft gelé över tårtan. Låt den sedan stå svalt innan servering, gärna över natten.