Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Vaniljglass med varm hjortronsylt och lingontosca

Recept från Veganvrak. Blir ca 40 bitar tosca.

Ingredienser

Vaniljglass:

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl havregrädde (Oatly)
  • ½ vaniljstång

Lingontosca, mördeg:

  • 150 g margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk vaniljsocker
  • rivet skal från ½ citron
  • 1 msk vatten
  • 2,5 dl mjöl
  • 2,5 dl dinkelsikt
  • 3-4 dl lingonsylt

Lingontosca, tosca:

  • 10 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl havregrädde (Oatly)
  • 130 g hackade hasselnötter

Gör så här

Vaniljglass:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med 1 dl havregrädde och socker. Värm blandningen och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Plocka upp vaniljstången. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. Servera med varm hjortronsylt och lingontosca.

Lingontosca, mördeg:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vatten, salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl. Låt degen vila i kyl 1 timme. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt. Nagga med gaffel och grädda den i 10 min. Låt kakan svalna och bred på lingonsylt.

Lingontosca, tosca:

Koka smör, grädde och socker 10-15 minuter på svag värme. Gör ett kulprov. Rör sedan ned nötterna och häll blandningen på ett ark bakplåtspapper. Lägg sedan på ett annat ark och kavla ut toscan. Bryt den sedan i småbitar över kakan. Grädda ytterligare 20 min. Låt sedan kakan svalna och skär i den i trekanter.

Passionsfruktssorbet

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 dl passionsfruktsjos
  • ½ msk glukos

Gör så här

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Låt det koka i ca 5 minuter utan att röra om. Låt sedan sockerlagen kallna. Tillsätt passionsfruktjos och glukos och blanda om. Om du har en glassmaskin hällen du blandningen i den och kör tills sorbeten blir färdig. Om du inte har någon glassmaskin häller du blandningen i en form och täcker över den och ställer sedan in den i frysen. Låt den frysa i 4-5 timmar och rör om med jämna mellanrum.

Jordgubbsglass

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl Oatly havregrädde
  • 1,25 dl socker
  • 2 dl Carlshamns luftig visp
  • 100 g frysta jordgubbar

Gör så här

Glassbaren fick finbesök från Linköping i fredags. Vi medger villigt att Glassbarens existens hänger tätt samman med det faktum att Glass mot glass under en längre tid har spottat ur sig fantastiska glassrecept och givit oss mycket inspiration. Vi är nu glada att kunna ge något tillbaka. Här följer recept på passionsfruktsorbet och jordgubbsglass. Fler glassrecept kommer senare.

file: Bild från Glass mot glass.

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta till en puré. Tillsätt jordgubbspurén och blanda ner den. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.

Vaniljglass med dadelsirap och kanderade valnötter

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl god sojamjölk (t.ex Alpro Soyas blå)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ptk Soyatoo vispgrädde
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 50 g valnötter, grovhackade
  • 2 msk råsocker

Gör så här

Värm mjölk och socker under omrörning tills sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt grädden. Rör tills det har blandat sig. Ställ sedan glassblandningen i frysen och kyl tills blandningen är riktigt kall men inte har börjat frysa. Frys sedan glassen i glassmaskin eller ställ in den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Rosta valnötterna i en torr stekpanna några minuter. Tillsätt sedan sockret och låt det smälta. Häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Krossa dem något. Tillsätt valnötter och ringla ner dadelsirapen i glassen.