Linsgryta med färsk tomat och lime

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3 stjälkar selleri, fint skivad
  • 2 stora tomater, skurna i små bitar
  • en rejäl bit färsk ingefära
  • skal och saft från en lime
  • 1 kanelstång
  • 3 kardemummakapslar
  • finriven muskot
  • 3 dl röda linser
  • 5-6 dl vatten
  • 2 limeblad
  • chilipulver
  • malen koriander
  • gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 msk mango chutney
  • ris

Gör så här

Fräs lök, vitlök och selleri på medelvärme tills de mjuknar. Lägg i tomaterna, riv i ingefäran och tillsätt saft och skal från lime, kanelstång, kardemumma och muskot. Rör runt och låt allt puttra ihop någon minut. Skölj under tiden linserna och häll sedan ner dem i grytan ihop med vattnet. Låt koka på låg värme i ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt puttra ihop tills linserna är mjuka. Smaka av, toppa eventuellt med lite färsk koriander och servera med t ex råris.

Lite lyxigare stroganoff

Recept och bild från Kotte Grön!

 Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • ½ gul lök, finhackad
  • ½-1 chilifrukt, kärnorna borttagna och finhackad
  • 5 soyakorvar, skurna i bitar
  • ½ röd paprika, skuren i små bitar
  • 2 msk tomatpuré
  • ca 1 msk mjöl
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl växtmjölk
  • en ganska rejäl skvätt rödvin
  • ½ buljongtärning
  • timjan
  • salt och peppar
  • t ex ris

Gör så här

Fräs vitlök, gul lök och chili i en gryta med en rejäl skvätt olivolja. Lägg i korv och paprika och lått allt få lite färg. Rör ner tomatpurén och mjölet och häll sedan i vatten, växtmjölk och rödvin och rör runt ordentligt så att mjölet blandas ut med vätskan. Lägg i buljongtärningen. Låt allt koka ihop en stund. Späd eventuellt med lite mer mjölk eller vatten. Smaka av med timjan, salt och peppar.

Servera med t ex ris.

Tofustroganoff

Recept och bild från Kotte Grön!

 Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 500 g tofu, skuren i bitar
  • knappt ½ kapsyl rökarom
  • 3 msk chilisås
  • 1-2 msk vetemjöl
  • ca 3 dl växtmjölk
  • 1 msk oregano
  • salt o peppar
  • ris/quinoa/bulgur

Gör så här

Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Tillsätt tofun och rökaromen och fräs en stund till. Rör i chilisåsen och mjölet. Häll i mjölken och rör så att allt mjöl löses upp. Blir det för tjockt så tillsätt mer mjölk. Låt puttra ett par minuter och smaka av med oregano, salt, peppar och mer chilisås. Servera med t.ex ris, quinoa eller bulgur.

Kikärter från Kerala

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 grön eller röd chili
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 burk kikärter
  • 1-2 msk curry
  • 1 burk kokosmjölk
  • 8 körsbärstomater i halvor
  • 100 g färsk spenat
  • saft av 1½ pressad lime
  • ris

Gör så här

Kärna ur och hacka chilin. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Skölj kikärterna i kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av och ställ åt sidan. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja. Dofta över curry. Blanda sedan ner kikärterna och häll i kokosmjölken. Låt det hela koka upp och sedan puttra ett par minuter. Riv sönder de färska spenatbladen grovt och blanda ner dem och tomaterna. Låt koka några få minuter till. Smaka av med limesaft och lite salt. Servera med ris.

Skånsk kalops

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • lagom mycket sojakött
  • 2 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 2 st morötter, skurna i skivor
  • 1 tsk salt
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • ½-1 msk soya
  • en skvätt grönsaksfond
  • ris eller potatis

Gör så här

Koka soyaköttet med en buljongtärning. Hacka löken och fräs den någon minut i lite margarin. Lägg i soyaköttet och strö över mjölet. Späd med vatten och tillsätt de övriga ingredinserna. Koka på svag värme i ca 20 min tills morötterna har mjuknat. Servera med ris eller potatis och en klick vinbärsgelé!

Annis kinagryta

Recept och bild från Kotte Grön!

3-4 portioner.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/sojagrädde
  • 1 liten burk majs
  • ris

Gör så här

Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

Gul tofuwok med paprika och curry

Blir 2 portioner. Bild och recept från veganvrak!

Ingredienser

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g fast tofu
1 liten klyfta vitkål
1 liten gul paprika
1 tsk curry
1-2 tsk röd currypasta
salt, ev. peppar

Gör såhär

Skiva löken och finhacka vitlöken och fräs det i olja tillsammans med curry. Skär tofun i kuber, strimla paprikan och vitkålen och låt det fräsa med löken. Tillsätt currypasta och låt det fräsa några minuter till. Servera med nudlar eller ris.

Tips: köp vegetariska minivårrullar på din lokala asienlivs. Cirka 40 kronor för 80 små vårrullar. Perfekt som tillbehör till sån här mat. Bara att värma i ugnen och servera med sweet chilisås.

Tofuwok med kantareller och vitkål

Blir 2 portioner. Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

200 g tofu, marinerad i soja, hoisinsås och sesamolja, gärna några timmar innan tillagning
1 liten gul lök
100 g vitkål
½ röd chili
1 dl torkade kantareller, förvällda
2 msk hoisinsås
rapsolja
sesamolja
soja
risnudlar

Gör såhär

Dela löken i två delar och skiva den sen. Fräs den tillsammans med finhackad chili i rapsolja tills den blir mjuk. Strimla vitkålen och lägg ner den i woken och låt den bli mjuk. Ta upp allt och lägg det i en skål. Skär tofun i små kuber och woka den med svampen i rapsolja. Koka risnudlar. Vänd ner löken och kålen i wokpannan. I med hoisinsåsen. Blanda sesamolja och soja i en liten skål. Servera risnudlarna med tofuwoken och ringla över sojablandningen.

Morotspasta

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 500 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2½ dl sojagrädde
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 dl vatten
  • 1 liten tetra bönor
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

Skala och riv morötterna. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs morötter och lök i ett par minuter så de mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka under lock i ca 15 min. Servera med spagetti eller ris.

Sojafärssås med smak av Indien

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, fihackad
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 morot, skalad och finriven
  • ½ paket fryst sojafärs (150g)
  • ½ dl majs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kanel
  • 2 limeblad
  • 3 msk chilisås
  • 2 dl växtgrädde
  • salt o peppar

Gör så här

Fräs lök, vitlök, paprika och morot tills det mjuknar. Häll i färsen och majsen och låt bli varmt. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra ihop en stund. Smaka av med salt och peppar.