Chokladtryffelpaj med limemarinerade hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Botten

  • 12 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 250 g mörk choklad
  • 1,25 dl havregrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk starkt kaffe

Limemarinerade hallon

  • 100 g hallon
  • 1 lime, saft och rivet skal
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen. Blanda ingredienserna väl och tryck ut degen i en rund form med avtagbara kanter. Grädda pajskalet mitt i ugnen 8-10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt chokladen, vaniljsockret och kaffet och rör tills chokladen har smält. Häll smeten i pajskalet och ställ in i kylen för att stelna. Blanda sedan ihop limesaft, rivet limeskal och råsocker och tillsätt hallon. Servera det till chokladpajen.

Vit chokladmousse med hallon och lime

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften av 1 lime

Till servering:

  • hallon
  • socker
  • pressad lime

Gör så här

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och pressa i limesaft och blanda väl. Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Marinera hallon i limesaft och lite socker och lägg på en sked av detta vid serveringen.

Valentinkaka med passionsfruktscurd

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Passionsfruktscurd:

  • 3-4 passionsfrukter
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 msk gelesocker multi

Garnering:

  • 25 g mörk choklad
  • 100 g hallon
  • 3 dl florsocker
  • 1 passionfrukt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter (eller en hjärtformad). Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kallna och dela sedan kakan i två delar.

Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt socker, passionsfruktsjos och kärnor (om du vill), majsstärkelse och gelesocker och sjud till en tjock kräm. Låt kallna och bred sedan på passionskrämen på den undre tårtbottnen. Lägg sedan på överdelen.

Smält chokladen och dra ut den till två långa pinnar på ett bakplåtspapper. Låt stelna (jag ställde in dem i frysen för jag hade lite bråttom). Mosa eller passera 50 g av hallonen och blanda dem med florsockret. Bred glasyren över kakan. Halvera passionsfrukten. Garnera kakan med passionsfrukt, de resterande hallonen samt chokladstängerna.

Hallongrottor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela margarinet i blandningen och blanda degen väl. Ställ in degen i kylskåpet ca 30 minuter. Forma degen till 20 små bollar och lägg dem i muffinsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med lite hallonsylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt sedan hallongrottorna svalna på galler.

Hallonsås med stjärnanis och kanel

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 2 dl frysta hallon
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 msk råsocker
  • 1 stjärnanis
  • 1 liten bit kanel
  • ¼ vaniljstång

Gör så här

Skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet, vaniljstången och allt annat i en kastrull. Koka upp och låt det puttra på svag värme i tio minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en rinnigare sås. Ta ur kanelstången, vaniljstången och stjärnanisen och servera såsen varm till vanilj- eller hallonglass.

Limecheesecake med hallonöverdrag

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 bitar.

Ingredienser

Botten:

  • 15 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning:

  • 2 pkt tofuline cream cheese
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl gelesocker multi
  • rivet skal av 1 lime

Överdrag:

  • 250 g hallon
  • 1 dl vatten
  • saften av 1 lime
  • 2 dl gelesocker multi

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna limeskalet. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Koka sedan upp hallon, limesaft och vatten och låt det småkoka några minuter. Sila sedan bort saften och släng kärnorna. Koka upp hallonsaften med gelesockret och låt det koka i en halv minut. Bred gelén över cheesecaken. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Mockatårta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Botten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1,5 msk kallt, starkt kaffe

Fyllning:

  • 1 pkt Soyatoo visp
  • 100 g choklad med kaffesmak eller vanlig choklad och lite kallt, starkt kaffe
  • 1,5-2 dl fast hallonsylt

Garnering:

  • 1,5 pkt Soyatoo vispgrädde
  • ett gäng hallon
  • riven eller hyvlad choklad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna. Vispa grädden och blanda den med smält choklad. Låt det gärna stå kallt ett tag så att grädden sätter sig. Dela kakan i tre delar, var försiktig så att den inte faller isär. Bred hallonsylt på understa lagret och 2/3 av moccakrämen på andra lagret. Lägg på det översta lagret och bred ut resten av moccakrämen uppepå. Strö över den rivna chokladen. Vispa grädden och spritsa den längs kanterna och garnera tårtan till sist med två (eller fler) varv med hallon. Låt gärna tårtan stå kallt ett tag innan servering.