Vegansk mjukglass

Receptet kommer ursprungligen från den fantastiska sidan glassmotglass även om jag inte lyckas hitta själva receptet i skrivande stund. Dock har jag anpassat receptet själv något.

Ingredienser

4 dl vispbar vegangrädde (t.ex. Alpro Airy & Creamy, GoGreen Visp eller Carlshamn Luftig Visp)
2-3 dl sojamjölk
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

Värm upp sojamjölken tillsammans med sockret och vaniljsockret tills sockret löst sig. Ta av kastrullen från plattan och blanda i vegangrädden. Låt smeten kallna i kylen eller frysen tills den är ordentligt kall. Häll den sedan i din glassmaskin (om du har en) och kör tills det har blivit glass. Saknar du glassmaskin går det bra att ha smeten i frysen och röra om vid jämna mellanrum tills det stelnat.

Flygande Jakob

Receptet blir 4 portioner och vi har hittat det på Djurens rätt.

Ingredienser

  • 1 påse Veggo kycklingbitar (annat vegokött går så klart också bra)
  • 2 bananer
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl chilisås
  • 8 skivor rashers eller annat vegobacon, t ex ½ paket Astrid och apornas Carbonarabitar, alt. 1/2 pkt. tofu, liquid smoke, torrjäst och japansk soja.
  • 1 dl jordnötter

Gör så här:

Om du gör egna bacon: använd 1/2 pkt. naturell tofu. Pressa ur så mycket spad som möjligt och skär tofun i baconliknande skivor (tunna!). Stek dem på medelvärme  i mycket olja på båda sidorna tills de är knapriga.

Medan stekningen pågår: blanda två delar japansk soja till en del liquid smoke till en marinad. Häll marinaden över baconen när de blivit knapriga, och låt puttra på lägre värme tills all marinad kokat in. Ta allt från plattan och strö över omkring 1 tsk torrjäst. Rör om och låt svalna på hushållspapper.

Lägg vegobitarna i en ugnsfast form.
Skala och dela bananerna på längden eller i slantar och lägg den ovanpå.
Vispa ihop grädde och chilisås och häll det ovanpå.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Om du använder rasherskivor så strimla dem, stek dem eller carbonarabitarna knapriga i en stekpanna.
Ta ut formen och strö över vegobaconet och jordnötterna.
Servera med ris och en sallad.

Pumpaknyten med rosmarin och citronkräm

Ingredienser

  • filodeg
  • pumpa
  • färsk rosmarin
  • mjölkfritt margarin
  • vitlök
  • salt, svartpeppar

Citronkräm:

  • majonnäs
  • havregrädde
  • rivet skal av citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna pumpan och hacka vitlöken fint. Fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin utan att det tar färg. Hacka rosmarinen och blanda med pumpatärningarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär filodegsarken i lagom storlek och lägg på lite fyllning och vik ihop till paket. Pensla med olja och sätt in dem i ugnen ca 15 minuter. Servera med citronkräm.

Blanda alla ingredienser till krämen.

Avokado med vegansk skagenröra

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 avokador
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs, hemgjord eller köpt
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Halvera avokadorna och lägg på röran. Garnera med en halv citronskiva och en dillkvist.

Saffranspannacotta med hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl havregrädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • en gnutta vaniljfrön
  • 1 kuvert saffran
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.

Vaniljglass med varm hjortronsylt och lingontosca

Recept från Veganvrak. Blir ca 40 bitar tosca.

Ingredienser

Vaniljglass:

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl havregrädde (Oatly)
  • ½ vaniljstång

Lingontosca, mördeg:

  • 150 g margarin
  • 1,5 dl råsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk vaniljsocker
  • rivet skal från ½ citron
  • 1 msk vatten
  • 2,5 dl mjöl
  • 2,5 dl dinkelsikt
  • 3-4 dl lingonsylt

Lingontosca, tosca:

  • 10 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl havregrädde (Oatly)
  • 130 g hackade hasselnötter

Gör så här

Vaniljglass:

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull tillsammans med 1 dl havregrädde och socker. Värm blandningen och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Plocka upp vaniljstången. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. Servera med varm hjortronsylt och lingontosca.

Lingontosca, mördeg:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker. Tillsätt vatten, salt, vaniljsocker, citronskal och mjöl. Låt degen vila i kyl 1 timme. Kavla den 3 mm tjock och lägg på en plåt. Nagga med gaffel och grädda den i 10 min. Låt kakan svalna och bred på lingonsylt.

Lingontosca, tosca:

Koka smör, grädde och socker 10-15 minuter på svag värme. Gör ett kulprov. Rör sedan ned nötterna och häll blandningen på ett ark bakplåtspapper. Lägg sedan på ett annat ark och kavla ut toscan. Bryt den sedan i småbitar över kakan. Grädda ytterligare 20 min. Låt sedan kakan svalna och skär i den i trekanter.

Nougatglass med konjaksspetsad chokladmousse

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6 portioner mousse.

Ingredienser

Nougatglass:

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • 2 dl havregrädde (Oatly)
  • 2 guldnougat

Chokladmousse:

  • 350 g silkentofu
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
  • 2-3 msk konjak

Gör så här

Nougatglass

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Bryt ner nougaten och rör tills den har löst sig. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

Konjaksspetsad chokladmousse

Smält chokladen. Mixa tofun slät och tillsätt lönnsirap/sirap, choklad och konjak. Mixa till en jämn smet. Ställ i kylen minst en timme. Fördela sedan i portionsglas.

Jordgubbsglass

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl Oatly havregrädde
  • 1,25 dl socker
  • 2 dl Carlshamns luftig visp
  • 100 g frysta jordgubbar

Gör så här

Glassbaren fick finbesök från Linköping i fredags. Vi medger villigt att Glassbarens existens hänger tätt samman med det faktum att Glass mot glass under en längre tid har spottat ur sig fantastiska glassrecept och givit oss mycket inspiration. Vi är nu glada att kunna ge något tillbaka. Här följer recept på passionsfruktsorbet och jordgubbsglass. Fler glassrecept kommer senare.

file: Bild från Glass mot glass.

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta till en puré. Tillsätt jordgubbspurén och blanda ner den. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

Vaniljpannacotta med havtorn och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 dl gelésocker
  • 4 dl havregrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 apelsin
  • 1 dl fryst havtorn
  • en nypa äkta vanilj

Gör så här

Blanda gelésockret med 1 dl havregrädde i en kastrull och låt koka upp. Låt koka en halv minut och ta sedan av kastrullen från plattan. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner skrapet i sockerblandningen tillsammans med resten av grädden. Blanda väl och häll sedan upp i fyra portionsformar. Låt stå kallt, gärna över natten. Filea apelsinen (Fredrik på kopanda förklarar här hur man gör) och skär den i mindre bitar. Blanda med tinad havtorn och vanilj. Lägg blandningen ovanpå pannacottan.

Palsternackspuré med tzayspett, svartvinbärssås och sallad på rucola och päron

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Palsternackspuré

  • 1 kg palsternacka
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl havregrädde
  • salt, vitpeppar

Svartvinbärssås

  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 1 dl rött vin
  • 4 msk mjölkfritt margarin

Päronsallad med rucola och pumpakärnor

  • 4 päron
  • en näve rucola
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk rostade pumpakärnor
  • lite sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Palsternackspuré

Skala och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten, häll av vattnet. Mixa dem med margarin och grädde till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar.

Svartvinbärssås

Koka upp och reducera till hälften. Smaka av med salt och vitpeppar.

Päronsallad med rucola och pumpakärnor

Skär päronen i klyftor och blanda med rucola. Ringla över lite olivolja, citronsaft och honung/sirap. Salta och peppra och strö över rostade pumpakärnor vid serveringen.