Skorpor

Recept från Veganvrak. Blir 180 skorpor.

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl havremjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna, men spar lite mjöl till utbakningen. Finfördela margarinet i blandningen. Tillsätt mjölken och arbeta hastigt ihop degen. Trilla 90 små runda bollar och lägg dem på bakplåtsförsedda plåtar. Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter. Dela skorporna med en gaffel medan de är varma och rosta dem sedan i 150 grader tills skorporna känns torra och har fått fin färg.

Morotssoppa med linser och apelsin

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 5 portioner.

Ingredienser

  • 500 g morötter
  • 1 gul lök
  • 2 dl röda linser
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 apelsin eller lite outspädd apelsinjos
  • 3-4 dl havremjölk
  • ev. en skvätt havregrädde
  • 1 tsk curry
  • en nypa malen muskotnöt
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk tillsammans med curryn. Skala och slanta morötterna och lägg i dem tillsammans med buljongtärningarna, linser och vatten och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt det puttra i drygt en kvart. Skala och skär apelsinen i mindre bitar. Lägg apelsinbitarna i kastrullen och mixa soppan slät. I med så mycket havremjölk du vill ha. Själv gillar jag tjocka soppor. Smaka av med salt och peppar och en gnutta muskotnöt.

Våfflor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6–7 stycken.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl havremjölk
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölken, grädden och margarinet. Låt gärna stå och svälla en halvtimme i kylskåpet innan gräddningen.

Till våfflorna serverades det vegansk vispgrädde och hemkokt hallonsylt med smak av ingefära. Koka ihop två deciliter frysta hallon, 2-3 matskedar ingefärsmarmelad och lite socker några minuter.

Rotfruktsgratäng

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 kg rotfrukter (jag använde potatis, kålrot, palsternacka och morot)
  • 1 äpple
  • 2,5 dl havregrädde
  • 2,5 dl havremjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar

Gör så här

Skär rotfrukterna och äpplet i skivor. Blanda havremjölken med dijonsenap, dragon, salt och peppar. Lägg rotfrukterna i en form och häll mjölkblandningen över. Häll grädde överst. Grädda cirka 45 minuter i 225°.

Fullkornsscones

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ dl fiberhavregryn
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk psylliumfrön
  • 3 msk pumpakärnor
  • 50 g margarin
  • 1 dl mjölk

gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Nyp i margarinet. Tillsätt mjölken och knåda ihop till en deg. Forma en rund, platt kaka och lägg den på en plåt. Pricka och skär ett kryss mitt över kakan så att den delas in i fyra bitar. Grädda i 10 min i 250°.

Blåbärskaka

Recept och bild från Veganvrak!

Ingredienser

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl havremjölk
  • 3 dl blåbär

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser. Blanda mjölken med margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll den i en smord och bröad mindre (mindre än normalstor) långpanna. Strö över blåbären och sätt in kakan i ugnen. Grädda i cirka 40-45 minuter. Servera med vaniljsås.

Pannkakor

Receptet har vi hittat här. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 5 dl sojamjölk el havremjölk
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • Ev 50 g margarin (alternativt har du i en klick mellan varje pannkaka, med teflonpanna kan det i bästa fall funka helt utan smör)

Gör så här

Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner hälften av mjölken (2,5 dl) i mjölblandningen. Vispa till en smet.

I med resten av mjölken. Häll i smöret. Hetta upp en lagg (=stekpanna) och använd ca ¾ dl smet till varje pannkaka.