Enkla wienerbröd eller Rimbobullar

Det blir cirka 25 st.

 Ingredienser

25 g jäst
2 dl kall mjölk (soja eller havre)
200 g rumstempererat margarin
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:

75 g margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
kanel om man vill

Pensling: sojamjölk

Glasyr:

1 dl florsocker
1 msk vatten

 Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Tillsätt lite mjölk och vispa tills det löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, matfettet i bitar, socker, mjöl.
Rör med slev ihop till en deg.
Kavla ut till en 40 x 40 cm kvadrat på mjölat bord.
Dela den i 8 x 8 cm kvadrater, gör 25 bitar av degen.
Rör ihop fyllningen.
Fördela en klutt mitt på varje kvadrat.
Vik in alla fyra hörnen mot mitten, över fyllningen.
Lägg i bullformar på plåt.
Jäs ca 2 tim.

Direktgräddade bullar:

Pensla bröden. Grädda i 250 ° ca 5-8 min, varmluftsugn 200 ° ca 8 min.

Ogräddade bullar:

Sätt in plåten i frysen. Efter 2-3 timmar, lägg bullarna i påsar.
Ta fram när du vill, sätt på ugnen som ovan. När den är varm, pensla bullarna och grädda som ovan. De är klara när de ser klara ut.

Lägg på glasyr när de svalnat.

Hamburgerbröd

Detta recept är ursprungligen från recept.nu. Blir fyra portioner, vilket översätter till minst 8 bröd. Man kan med fördel byta ut lite av vetemjölet mot något mer rågmjöl – experimentera tills konsistensen är bra!

Ingredienser

  • 0.5 pkt jäst
  • 6 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk havssalt

Gör så här

Lös upp jästen i saltet, och lite av det ljumna vattnet. Häll i allt mjöl och det resterande ljumna vattnet.

Blanda degen tills den blir genomarbetad . Degen skall vara kladdig. Låt den jäsa under täcke på en varm plats i 2 timmar.

Häll upp degen på ett rikligt mjölat bord. Forma degen utan att knåda den till en avlång ”limpa”. Dela upp degen till lagom stora bitar (samma storlek som hamburgarna).

Doppa bullarnas snittyta i en blandning av mjöl, sesam och flingsalt. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i ugnens mitt i ca:10 minuter.

När bullarna gräddas i ugnen – stänk vatten över dem.

Långpannebröd med honung (eller sirap)

Recept från Felizia på Kokaihop.se, lätt modifierat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 50 g färskjäst
  • 5 dl vatten
  • ½ dl honung eller sirap
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl (helst special)

Gör så här

Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung/sirap, margarin, salt och havregryn.

Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.

Ta degen ur bunken och knåda den smdig för hand på mjölat bakbord.

Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35×40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl över hela brödet.

Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.

Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.

Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.

Om du vill massproducera detta bröd kan du använda tre bunkar och tre pannor för att göra tre bröd efter varandra i rotation.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Lingonlimpa

Recept från Veganvrak. Blir 2 limpor.

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 2 dl lingonsylt
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl brödsirap eller mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl neutral olja
  • 3 dl rågmjöl
  • 9 dl rågsikt

Gör så här

Värm vatten och lingonsylt till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vätskan och ha i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme. Dela sedan upp degen i två delar, forma till två limpor och lägg dem i varsin smord avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35 minuter.

Hamburgerbröd med dinkel och pumpafrön

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 16 bröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl kruskakli
  • ca 11 dl dinkelsikt
  • sojamjölk till pensling
  • pumpafrön

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, rapsolja, sirap, kruskakli och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 5 minuter i assistent eller 10 minuter för hand. Degen ska vara lite lös. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Dela sedan degen i 16 bitar och forma till runda, något tillplattade bullar. Lägg bullarna på plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med sojamjölk och strö över pumpafrön. Grädda sedan bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Gyllengula morotsbaguetter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 st.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 6-7 dl dinkelsikt
  • 3 dl riven morot
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Kanelbullar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 30–35 bullar.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 25 g kanel
  • 1,5 dl socker

Till pensling:

  • sojamjölk
  • pärlsocker
  • bullformar

Gör så här

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med kanel och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skär sedan rullen i 16-17 bitar. Lägg i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Morotsrutor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 24 st.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl 37-gradigt vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 stor morot
  • 1 msk torkad oregano
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet, salt, olivolja och oregano. Riv moroten fint och ha i den. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen väl och låt den sedan jäsa en halvtimme under bakduk. Smörj en långpanna med lite olivolja. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tryck sedan ut degen så att den täcker hela långpannan. Skär i 24 rutor (6 x 4). Låt jäsa en halvtimme till under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.