Vaniljknutar

Recept från Veganvrak. Blir 30–35 bullar.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 17-18 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1 pkt Torsleffs vaniljsocker (ca 1 dl)
  • 1 dl socker

Till pensling:

  • sojamjölk
  • pärlsocker

Gör så här

Smält margarinet och häll sedan i mjölken. Värm tills degvätskan är 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av degvätskan. Rör tills jästen har löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Ha i salt, socker och nästan allt mjöl och blanda degen väl. Knåda den ca 10 minuter för hand eller ca 5 minuter i assistent eller liknande. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop margarin med vaniljsocker och socker. När degen har jäst färdigt delar du den i två delar och kavlar ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och vik sedan ihop degen tre gånger. Skär sedan degen i tunna bitar och snurra ihop dem till knutar. Lägg på bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 15 minuter utan bakduk. Pensla sedan bullarna med sojamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 12-15 minuter och låt svalna på galler.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Rågbullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Det blir ca 16 st bullar

Ingredienser

  • 3 dl kallt vatten
  • 1 dl rågkross
  • 1/4 dl rapsolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • ca 12 dl rågsikt
  • ev. 1 tsk brödkryddor
  • ½ dl solrosfrön
  • ½ dl linfrön

Gör så här

Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta av kastrullen och lägg på ett lock. Låt svälla i 5 min. Häll över det i en degskål. Tillsätt olja, vatten, sirap och salt. Låt degvätskan svalna till 37°. Smula ner jästen. Tillsätt mjölet (men spara lite till utbakningen), brödkryddorna och fröna. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Knåda degen lätt och forma runda bullar. Låt dem jäsa i 30-40 min på plåt och grädda dem sedan i 225° i 10-12 minuter. Låt dem kallna på galler

Rågbullar med tranbär och russin

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk melass
  • 2-3 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl russin och torkade tranbär

Gör så här

Värm mjölk och margarin till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och melass. Blanda ut brödkryddorna i mjölet och häll ner det i bunken lite i taget. Hacka russin och tranbär grovt och vänd ner dem i degen. Arbeta ihop ingredienserna tills degen släpper bunken. Jäs i ca 40 min. Knåda med några få tag degen på bänken och forma bullar, hålkakor eller vad du vill ha för festlig form på dina bröd. Lägg dem på plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite soyamjölk och grädda i 13-15 min i 225°

Rågbröd

Bild och recept från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 3 msk olja
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung eller sirap
  • 7 dl rågmjöl
  • ca 6 dl vetemjöl
  • valfria frön och havregryn

Gör så här

Värm olja och mjölk till 37°. Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt sedan resten av degspadet, saltet och honungen/sirapen. Rör ner rågmjölet och så mycket vetemjöl att degen går lätt att arbeta. Arbeta degen tills den är seg, smidig och släpper bunkens kanter. Strö över ett tunt lager vetemjöl och låt jäsa till dubbel storlek 30 min-1 timme.

Ta upp degen och knåda den smidig. Forma runda hålkakor. Pensla med vatten och strö över lite havregryn och frön. Jäs 30-45 min. Grädda i mitten av ugnen i 225° i 15 min. Ät till frukost eller med en god soppa.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.

Lussebullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Ungefär 30 bullar.

lussebulledeg

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 5 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • ca 1,5 l vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och häll i mjölken. Vänta tills blandningen blivit ljummen (37°) och rör då i jästen. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta i så mycket mjöl att degen blir lätt att arbeta och börjar släppa från kanterna. Jäs i ca 30 min.

Knåda degen smidig och baka ut lussekatter eller kavla ut degen och lägg på någon av de fyllningar som följer. Jäs bullarna, övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.

Pensla med soyamjölk och strö på vallmofrön, russin, pärlsocker eller strössel efter smak och grädda i mitten av ugnen 5-10 min.

Kanelfyllning

Ingredienser

  • 175 g margarin
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Rör ihop alla ingredienser till en kräm och bred ut på den kavlade degen.

Jag brukar oftast höfta ihop de här ingredienserna så jag vet inte riktigt om måtten stämmer, men smaka av så det är gott och tillsätt det som behövs!

Jordnötssmörfyllning

Ingredienser

  • 75 g margarin
  • 0,75 dl jordnötssmör
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • knappt 3 dl florsocker
  • 1-2 msk soyamjölk

Gör så här

Rör margarinet krämigt. Blanda i jordnötssmör, lönnsirap och vaniljsocker och därefter florsockret. Häll i lite soyamjölk i taget tills du får en lagom fluffig konsistens. Bred ut på bulldegen.

Denna fyllning är för övrigt underbar på cupcakes.

Korvapuusti eller finska kanelbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Skillnaden på korvapuusti och svenska kanelbullar är tydligen att de har olika form, i övrigt är det i princip samma recept.

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl soyamjölk
  • 1½ tsk salt
  • 1-2 msk kardemumma
  • 2 dl socker
  • 1 tsk no-egg + 2 msk vatten
  • ca 13-15 dl mjöl
  • 100 g margarin

gör så här

Smula jästen i en bunke och slå på 37° soyamjölk. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, kardemumma, no-egg+vatten som vispats samman och socker. Häll i mjölet lite i taget och rör samtidigt i det rumsvarma margarinet. Knåda ordentligt. Jäs degen till dubbel storlek.

Dela degen i två eller tre delar och kavla ut till rektanglar. Bred på mjukt margarin och strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär i trekantiga bitar (så det ser ut såhär/\/\/\/\) Lägg varje bulle med den breda delen nedåt på en plåt och tryck till på toppen så att de snurrade sidorna trycks ut lätt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Pensla med soyamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 10 min i 225°.

Brödbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk honung/sirap
  • 2 tsk havssalt
  • 3 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 1 dl vetekli
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl linfrö
  • ½ dl solrosfrö
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 st torkade aprikoser, klippta i små bitar

gör så här

Lös upp jästen i vattnet och blanda i honung och salt. Låt stå och dra en kvart. Rör ner mjölet. Trilla runda bullar, platta till dem med handen. Låt jäsa 30 min. Pensla med soyamjölk. Grädda ca 20 min i 200°.