Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Jordgubbsglass

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl Oatly havregrädde
  • 1,25 dl socker
  • 2 dl Carlshamns luftig visp
  • 100 g frysta jordgubbar

Gör så här

Glassbaren fick finbesök från Linköping i fredags. Vi medger villigt att Glassbarens existens hänger tätt samman med det faktum att Glass mot glass under en längre tid har spottat ur sig fantastiska glassrecept och givit oss mycket inspiration. Vi är nu glada att kunna ge något tillbaka. Här följer recept på passionsfruktsorbet och jordgubbsglass. Fler glassrecept kommer senare.

file: Bild från Glass mot glass.

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta till en puré. Tillsätt jordgubbspurén och blanda ner den. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

Rabarberkompott med kardemumma och ingefära

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 liter rabarber
  • 0,5 l jordgubbar
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1,5 dl socker

Gör så här

Skala rabarbern och skiva den tunt. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg det i en kastrull tillsammans med socker, ingefära och kardemumma och låt allt koka upp. Låt småputtra på svag värme i ca 20 minuter. Servera med mjölk. Eller gör som vi gjorde, använd kompotten som fyllning i wienerbröd.

Avslutningstårta

Recept och bild från 146 mil vegan!

Ingredienser

Tårtbotten

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Fyllning 1; vaniljkräm

  • 2½ dl växtmjölk
  • 2 strukna msk torrvara av Ekströms marsánsås att koka
  • 2-3 msk socker

Fyllning 2:

  • Mosad frukt/bär, eller sylt

Garnering:

  • ca 1,5 pkt soya- eller havrevispgrädde
  • 1 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda därefter samman mjölk och margarin och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten.

Gör i ordning vaniljkrämen efter beskrivningen som finns på förpackningen och låt den svalna. Vispa grädden och ställ in den i kylskåpet (soya – och havregrädde behöver vara väl kyld för att den ska få bra konsistens till exempelvis tårtor)

Dela tårtbottnen i två eller tre delar och fördela fyllningen på dessa. Bred sedan på grädden ovanpå och runt kanterna på tårtan. Till slut dekorerar du med rikligt med jordgubbar.

Om du inte ska äta tårtan omedelbart, ställ in den i kylen, så att inte grädden smälter.