Extremt chokladig kladdkaka

En extremt chokladig kladdkaka som – liksom nästan alla andra kladdkakor – gör sig bättre dagen efter. Blir en normalstor springform (typ diameter 30 cm).

Ingredienser

  • 350 g veg margarin
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 2 dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
  • typ 3 dl sojagrädde

Frivilliga ingredienser för variation (någon av dem)

  • 100 gram smält choklad
  • 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan)
  • kokosflingor

Gör så här

Smält margarinet och häll i sirapen. Blanda i sockret. Sikta ner kakaon och mjölet under omrörning. Häll i sojagrädden lite i sänder medan du vispar i mjölet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter, häll i smeten och grädda i 175° i 30 minuter. Den ska vara lite ”oklar” när en tar ut den, om en skakar lite på formen ska kakan röra sig.

Variation: Blanda 100 gram smält choklad eller 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan) eller kokosflingor i smeten.

 

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Marmorerad banankaka

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen, men modifierat till svenska förhållanden och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 2 ⅓ dl bananer, mosade (ungefär 2 stora bananer)
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk matolja
  • 5 ½ msk sojamjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 3 msk kakao
  • 6 msk kokande vatten (uppdelat)

Gör så här

Koka upp vatten (strunta i att mäta upp det ännu), värm ugnen till 175°C.

Mosa bananerna i en stor skål med gaffel eller sked tills de är jämna. Mät dem för att kolla att det är lagom mycket om du vill. Vispa in socker, matolja, mjölk och vaniljsocker. Jag vispade det ungefär som ägg till sockerkaka (tills »vitt och pösigt« som det brukar heta), men det är inte säkert att det är nödvändigt.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör försiktigt, men undvik att röra för mycket.

Sleva upp 2–3 dl smet i en separat skål. Rör ut kakaon i 3 msk av det kokande vattnet i t.ex. en mugg och blanda ner i den mindre skålen med banansmet.

Häll i 3 msk kokande vatten i den stora skålen med smet också, och rör tills det har en jämn konsistens.

Olja en brödform och häll i smet från de båda skålarna ungefär 1 dl åt gången. När all smet är i formen, joxa runt den med en smörkniv el. dyl i omkring 10 sekunder så att du får ett snyggt marmorerat mönster.

Grädda i ugnen i 55 minuter. Serveras avsvalnad!

Veganska brownies

Receptet hittade jag här, men jag har översatt det till svenska och räknat om måtten till deciliter.

Ingredienser

4.6 dl vetemjöl
4.6 dl strösocker
1 3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2.3 dl vatten
2.3 dl olja
1 tsk vaniljsocker

Gör så här

Värm ugnen till 175°.
Blanda alla ingredienser utom vatten, olja och vaniljsocker. Häll därefter i det också.
Bred ut det i en smörjd form, 23×33 cm stor.
Grädda 25-35 min.

Chokladchili med sojafärs och bönor

Detta recept blir ungefär 3–4 portioner och är påhittat av mig (Albin) för Allt du behöver.

Ingredienser

  • rapsolja till stekning
  • 500g krossade tomater (1 pkt)
  • 1 tomatkrosspaket vatten
  • 1–2 buljongtärningar
  • 1 pkt bönor, exempelvis stora vita
  • 1 tsk tomatpurré
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 dl sojafärsgranulat (d.v.s. utan vatten)

Kryddor (någon eller alla av):

  • vitlök
  • tabasco
  • chilipulver
  • 1 msk kakao
  • svartpeppar
  • salt
  • 1–2 buljongtärningar
  • MSG
  • koriander (frön)
  • spiskummin
  • paprikapulver

Gör så här

Fräs löken i oljan tills den är halvmjuk. Tillsätt paprikan och fräs en stund till. Häll på kryddorna (någon eller alla av de angivna, och i valfria mängder) och sojafärsen och fräs tills du är orolig för att det bränner fast.

Häll på tomatkross och tomatpurré och tillsätt lite av vattnet. Fortsätt att hälla på lite vatten med jämna mellanrum om det blir för torrt. Låt koka tills sojafärsen och paprikan är mjuka (det borde ta mellan fem minuter och en kvart).

Servera med tortillachips, ris, eller bröd.

Brownies

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk
  • 1,5 dl hackade hasselnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Smörj en rektangulär form och pudra den med kakao. Häll smeten i formen och grädda kakan i 15-20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Chokladkaka med smak av kaffe 12 bitar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl sojamjölk
  • 0,5 dl kallt starkt kaffe

Glasyr:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,25 dl sojamjölk
  • 0,25 dl starkt kaffe

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken, kaffet och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamjölk och kaffe och låt glasyren sjuda tills den tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan. Servera gärna kakan med färska bär.

Chokladkaka med tranbär och cashewnötter

Recept från Veganvrak. Blir 8-10 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 dl osaltade cashewnötter
  • 2 dl sojamjölk
  • 2 dl sojayoghurt
  • saft och rivet skal av 1 lime
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan ca 20 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylskåp över natten. Blanda yoghurten med det rivna limeskalet, limesaften och råsockret. Servera kakan med en klick limeyoghurt.

Icas version finns här.

Lyxig chokladkaka med chilifudge

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10–12 bitar.

Ingredienser

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk

Chilifudge:

  • 50 g margarin
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl kakao
  • 1 finhackad, röd chilifrukt

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade margarinet. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form. Grädda kakan i 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den inuti (jag föredrar ca 18 min). Låt kakan svalna. Smält sedan margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Hacka chilin fint (ta bort kärnorna) och tillsätt den tillsammans med sojamjölken. Låt sjuda tills glasyren tjocknar. Låt sedan glasyren svalna något och bre den sedan över kakan.

Mockatårta

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl sojamjölk

Mockakräm:

  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl kallt starkt kaffe
  • ca 3 dl florsocker

Glasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • chokladdoppade kaffebönor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och ha sen i det avsvalnade margarinet och sojamjölken. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 26 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt den svalna, gärna i kylskåpet över natten. Rör margarinet mjukt och tillsätt kaffet. Rör ner florsockret och rör tills mockakrämen blir slät. Dela tårtbottnen i två delar. Bred på mockakrämen och lägg på den övre delen. Smält sedan margarinet till glasyren i en kastrull. När det har smält lägger du i chokladen och rör försiktigt tills den har smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner florsocker. Bred glasyren över tårtan och strö över chokladdoppade kaffebönor.