Chokladkaka

Det blir 12 bitar.

Ingredienser

  • 200g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk

Glasyr

  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 105, dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och häll över sojamjölken och margarinet. Häll smeten i en smord, kakaopudrad form. Grädda kakan i ugnen i 15-20 minuter. Låt den svalna.

Smält margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamölk och låt det sjuda tills glasyren tjocknat. Låt den svalna innan du brer den på kakan.

Hårda karameller

Receptet är taget från www.kokaihop.se.

Blir ca. 100 stycken. Man kan använda en bakplåt istället för marmorskivan, men det kommer att bli varmt.

Ingredienser

  • 1 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 2 dl dextros/fruktsocker
  • någon passande karamellfärg

Smaker

  • apelsinextrakt
  • äppleextrakt
  • viol
  • pepparmint

Gör så här

Blanda socker, vatten och fruktsocker i en tjockbottnad rostfri kastrull. Koka till 160 grader, pensla ner sockerrester från kastrullkanten med vatten och silikonpensel.

Häll upp massan på en inoljad marmorskiva/tjock silikonmatta. Jobba med två inoljade degskrapor, färga och smaksätt. Så fort det är möjligt, använd gummihandskar med lite olja. Dra isär smeten och jobba in luft, så att massan blir blank och sammetsfärgad.

Rulla 0,5 cm tjocka rullar. Klipp i centimeterbitar. Du kan rulla karamellerna i maizena eller potatismjöl. Vill du ha syrliga karameller kan du rulla dom i citronsyra. Sprid ut på bakplåtspapper.

Marknadsnougat

Blir cirka 80 (små) bitar

Ingredienser

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 4 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 125 g smör
  • 5 3/4 dl socker
  • 1 3/4 dl vatten

Gör så här

Blanda mjöl, florsocker och kakao. Smält smör tillsammans med socker och vatten och låt det koka några minuter. Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper och skär i rutor när det stelnat.

Polkagrisar

Receptet är taget från www.recept.nu.

Ingredienser

  • 1 kg (11 dl) socker
  • 4 dl vatten
  • 1 msk ättikssprit
  • 25 droppar äkta pepparmyntolja
  • röd hushållsfärg
  • matolja

Gör så här

Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (3-4 liter). Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så den inte pöser över.

Häll i ättiksspriten och sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 155 grader, cirka 20-30 minuter. Olja under tiden in marmorskivan. Ta fram ett par degskrapor, pepparmyntolja och röd färg. Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan som ska vara kall, men lämna kvar cirka 1 dl i kastrullen.

Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Håll den röda lagen varm medan den röda lagen dras. (Ställ den t ex i en panna med kokande vatten.)

Droppa pepparmyntolja på den utrunna sockerlagen på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa. Så snart det går att ta i den heta massan, dra ut och vik ihop den med inoljade händer. Arbeta så snabbt som möjligt. Dra tills det börjar bli trögt – forma då massan till en tjock rulle och lägg den där marmorskivan är som varmast.

Häll nu upp den röda lagen på marmorskivan och låt den svalna något. Lägg den som en sträng på den vita rullen. Dra ut rullen lite och vik den dubbel. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp karameller och låt dem svalna på en bricka (dock inte på varandra). Förvara svalt.