Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Risotto med soltorkade tomater och kidneybönor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 12 soltorkade tomater
  • 1,5 l varm grönsaksbuljong
  • 3 dl kokta kidneybönor
  • 3 skivor veganmozzarella
  • några blad färsk basilika
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken och fräs det i olja tillsammans med strimlade soltorkade tomater. Häll på riset och låt det fräsa i någon minut. Häll sen på grönsaksbuljongen så att den täcker riset och lite mer. Låt det koka på medelvärme och häll i mer varm buljong allteftersom. Efter cirka 20-30 minuter är risotton klar. Den ska vara krämig och härlig. Häll på mer buljong om den inte är det. Skär mozzarellan i mindre bitar och vänd ner i risotton tillsammans med kidneybönorna. Strimla basilikan och blanda ner den tillsammans med salt och nymalen svartpeppar. Servera risotton med marinerade körsbärstomater.

Pyttipanna med kantareller

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 portion.

Ingredienser

  • ½ rödlök
  • lite mjölkfritt margarin
  • 2 kokta potatisar
  • 1 liten morot, gärna kokt
  • 1 dl kidneybönor
  • två nävar kantareller
  • färsk timjan
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär löken fint och fräs den mjuk i margarinet. Tärna potatisarna och moroten fint och låt det fräsa med löken. Ha i kidneybönorna och låt allt fräsa ett tag. Smaka av med färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar. Stek kantarellerna för sig i rikligt med margarin (så de blir riktigt knapriga och goda) och blanda dem med pytten. Servera gärna med rödbetor.

Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Potatisterrin med örter:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och oregano
  • lite potatismjöl eller maizena
  • salt, vitpeppar

Nötfylld portabello:

  • 4 portabellosvampar
  • nötter av olika slag
  • soltorkade tomater
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett:

  • 3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 msk färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

Saffransquinoa med tre sorters bönor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • gurkmeja
  • olivolja
  • 1 påse saffran
  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 dl fryst majs
  • 100 g haricot verts
  • 2 dl kidneybönor
  • 2 dl svarta bönor
  • 10 champinjoner
  • färsk chili efter smak
  • salt, svartpeppar
  • lite pressad citron

Gör så här

Koka quinoa i vatten, grönsaksbuljongtärning och lite gurkmeja i cirka tjugo minuter. Hacka lök och vitlök och fräs i olja tillsammans med saffran och chili. Lägg lökfräset i en skål och hacka paprikorna. Fräs paprika tillsammans med majs. Lägg efter ett tag ner bönorna. I med lökfräset och quinoa när det är klart. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Kvarta champinjonerna och fräs dem för sig. Garnera saffransquinoan med svampen. Klart!

Bönburritos med tomatsås och majssalsa

Recept och bild från Veganvrak!

8 burritos.

Tomatsås

Ingredienser

  • 300 g tomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ chipotle
  • ½ msk sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär ett kryss i varje tomat och skålla sedan tomaterna några minuter. Ta upp dem ur vattnet och dra sedan av skalet. Skär vitlök fint och fräs det i olivolja utan att det tar färg. Lägg i tomaterna och mosa dem något med en gaffel. Skär chipotle fint (använd gärna plasthandskar) och lägg det i såsen. Låt såsen koka upp och sedan småputtra ca 20 minuter. Smaka av med sirap, salt och svartpeppar.

Majssalsa

Ingredienser

  • 2 dl majs
  • 2 päron
  • 1 röda chilifrukter
  • 1 liten rödlök
  • 1 tsk socker
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala päronen och tärna dem fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med resten av ingredienserna.

Ingredienser

  • 8 majstortillas
  • 1 burk svarta bönor
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 dl majs
  • 1 röd lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
  • valfri smältbar veganost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken fint. Mosa hälften av bönorna och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Strö lite veganost över och grädda i ca 15 minuter. Servera med tomatsås och majssalsa.

Kidneybönsbiffar med kanel och paprika

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 2 x 400g kidneybönor
  • ca ½ dl vetemjöl
  • 2-3 msk soyamjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk paprika
  • salt och peppar

Gör så här

Skölj av bönorna och mosa ihop till en smet. Tillsätt mjöl och kryddor. Är det svårt att forma biffar så häll i lite mer mjöl. Stek biffarna på medelvärme ett par minuter på var sida.

Serveras till exempel med potatiskroketter och bearnaisesås.

Gräddig italiensk pastasås

Recept och bild från Veganvrak!

2 portioner.

Ingredienser

  • ½ röd lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 dl kidneybönor
  • 6 soltorkade tomater
  • 6 champinjoner
  • 2-3 dl havregrädde
  • 1-2 msk pesto
  • salt, svartpeppar
  • ev. rostade pinjenötter att strö över vid servering

Gör så här

Skiva löken och finhacka vitlöken. Fräs det i lite olja några minuter. Skiva champinjonerna och låt dem fräsa med löken ett tag. Strimla tomaterna och vänd ner det i pannan tillsammans med kidneybönorna. Häll på grädden och låt koka på svag värme några minuter. Ha i pesto och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta. Strö eventuellt över rostade pinjenötter vid servering, samt strimlade soltorkade tomater.