Slät kikärtssoppa med timjan

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 4 dl kikärtor
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • knappt 1 krm cayennepeppar
  • örtsalt, svartpeppar

Gör så här

Skär bort lite av det gröna på knipplöken och spar det till garnering. Skär sedan resten av löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olivolja utan att det tar färg. Skala och skär potatisen i småbitar. Lägg i den tillsammans med kikärtor och buljongtärning. Häll på vatten och låt koka i en kvart. Mixa soppan slät. Häll i mjölken och låt soppan bli varm på eftervärme. Krydda med timjan och cayennepeppar. Smaka av med citronsaft, örtsalt och svartpeppar. Servera soppan med lite fint skuren knipplök och lite riven veganost.

Små grönsakspajer

Bild och recept hämtade från Veganvrak!

2 st pajer.

Ingredienser

  • 2 smördegsplattor
  • ½ röd paprika
  • en liten bit zucchini
  • 4 champinjoner
  • 1 knipplök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • lite olivolja
  • lite riven veganost
  • salt, peppar

Gör såhär

Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur ett tag innan du sätter igång. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegsplattorna litegrann, men inte för mycket för då sväller de inte lika mycket i ugnen. Skär en skåra längs kanten på smördegen, men inte helt igenom. Detta gör att degen höjer sig på kanterna, men inte i mitten. Strimla grönsakerna och lägg dem innanför den skurna kanten. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Riv över lite veganost. Gärna sån som smälter och inte bara stelnar och blir hård som osten jag använde. Grädda i cirka 20 minuter.