Citrushummus

Blir cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 burk kokta kikärtor eller canellinibönor
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • ½ citron, rivet skal och saft
  • ½ lime, rivet skal och saft
  • 1 krm gurkmeja
  • ½ kruka basilika
  • ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • (ev. några cashewnötter)

Gör så här

Skölj kikärtorna i kallt vatten. Mixa ihop allt.

Chokladtryffelpaj med limemarinerade hallon

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Botten

  • 12 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 250 g mörk choklad
  • 1,25 dl havregrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk starkt kaffe

Limemarinerade hallon

  • 100 g hallon
  • 1 lime, saft och rivet skal
  • 1 msk råsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen. Blanda ingredienserna väl och tryck ut degen i en rund form med avtagbara kanter. Grädda pajskalet mitt i ugnen 8-10 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt chokladen, vaniljsockret och kaffet och rör tills chokladen har smält. Häll smeten i pajskalet och ställ in i kylen för att stelna. Blanda sedan ihop limesaft, rivet limeskal och råsocker och tillsätt hallon. Servera det till chokladpajen.

Het bönchili med mangosalsa, guacamole och majschips

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Bönchili:

  • 3 dl kidneybönor (1 burk)
  • 3 dl varta bönor (1 burk)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • en nypa socker
  • salt, svartpeppar

Mangosalsa:

  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • 1 dl majs
  • 1 limefrukt
  • salt, peppar
  • ev. färsk koriander
  • 1 röd chilifrukt

Guacamole:

  • 2 avocado
  • 1 liten tomat
  • 1 msk limesaft
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  • chilipulver

Gör så här

Bönchili:

Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs det i lite olja tillsammans med spiskummin och koriander. Tillsätt bönor och tomater. Hacka chipotlen fint (använd plasthandskar eller plastpåsar på händerna, det svider som satan annars om du råkar gnugga dig i ögonen) och tillsätt den. Låt allt koka upp och sänk sedan värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med lite socker, salt och svartpeppar.

Mangosalsa:

Skala och tärna mangon fint. Hacka löken och chilifrukten fint och blanda med mango och majs. Pressa över lime och smaka av med salt, peppar och hackad färsk koriander (om du gillar det).

Guacamole

Mixa alla ingredienser.

Servera allt med nachos och färska grönsaker.

Tofu- och shiitakefyllda vårrullar med chiliyoghurt och glasnudelsallad

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Vårrullar:

  • 8 ark vårrullsdeg
  • 200 g tofu
  • några torkade shiitakesvampar, blötlagda
  • ½ purjolök
  • 1 morot
  • 100 g vitkål

Chiliyoghurt

  • 4 dl sojayoghurt
  • 1 dl sweet chili-sås

Glasnudelsallad

  • 400 g glasnudlar, se instruktioner på förpackningen hur du tillreder dem
  • 1 lime
  • 2röda paprikor
  • 1 rödlök
  • sweet chili-sås
  • salt eller ljus soja

Gör så här

Tina vårrullsdegen. Strimla ingredienserna till vårrullsfyllningen fint. Fräs allt i lite olja. Lägg fyllningen på vårrullsarken och rulla ihop till vårrullar. Pensla kanten med vatten eller olja så håller de ihop. Fritera vårrullarna några minuter eller grädda dem i ugnen (225 grader) ca 15 minuter. Rör ihop yoghurten med sweet chili-såsen. Strimla lök och paprika fint och blanda med glasnudlarna. Pressa över lime och blanda ner chilisås. Smaka av med salt eller soja.

Varm bönsallad med spenat och lime

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 4 dl kokta blandade bönor, tex. borlotti, stora vita och kikärtor
  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • saften av en halv lime
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna och fräs dem några minuter, utan att de tar färg, i lite olja. Vänd ner bönorna och bladspenaten och låt det fräsa några minuter. Pressa över limen och salta och peppra.

Limecheesecake med hallonöverdrag

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 12 bitar.

Ingredienser

Botten:

  • 15 digestivekex
  • 75 g mjölkfritt margarin

Fyllning:

  • 2 pkt tofuline cream cheese
  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl gelesocker multi
  • rivet skal av 1 lime

Överdrag:

  • 250 g hallon
  • 1 dl vatten
  • saften av 1 lime
  • 2 dl gelesocker multi

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna limeskalet. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Koka sedan upp hallon, limesaft och vatten och låt det småkoka några minuter. Sila sedan bort saften och släng kärnorna. Koka upp hallonsaften med gelesockret och låt det koka i en halv minut. Bred gelén över cheesecaken. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Rostad paprikasoppa med cayenne och koriander

Recept från Veganvrak. Blir 3–4 portioner.

Ingredienser

  • 4 röda paprikor
  • 1 röd lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 8 dl varm grönsaksbuljong
  • cayennepeppar
  • 1 tsk koriander
  • saften av 1 lime
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt till servering

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikorna. Lägg dem med skalsidan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Kvarta löken och lägg den och vitlöksklyftorna på plåten. Ställ in plåten i ugnen och låt den stå i ca 15 minuter tills skalet på paprikorna börjar svartna. Ta sedan av skalet och lägg grönsakerna i en kastrull. Häll över lite av buljongen och mixa soppan slät. Häll i resten av buljongen och låt soppan koka upp. Pressa i limen och smaksätt soppan med koriander, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Servera med en klick sojayoghurt och något gott bröd.

Vit chokladmousse med hallon och lime

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 200 g vit choklad
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • saften av 1 lime

Till servering:

  • hallon
  • socker
  • pressad lime

Gör så här

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden, socker och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och pressa i limesaft och blanda väl. Häll upp moussen i fyra portionsformar och låt stå i kylen några timmar eller över natten. Marinera hallon i limesaft och lite socker och lägg på en sked av detta vid serveringen.

Créme ninon

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 8 portioner (förrätt) eller 4 vanliga portioner.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 2 tsk rivet limeskal
  • salt, vitpeppar
  • 1 msk limesaft

Till servering:

  • varm, skummad sojamjölk
  • cavi-art tångkaviar

Gör så här

Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite olja. Ha i ärterna, vatten, buljongtärningar och limeskal och låt koka i 8-9 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med lite salt (inte för mycket, kaviaren är salt den med), vitpeppar och limesaft. Värm sojamjölken i en kastrull och skumma den. Skeda över lite mjölkskum och lägg på lite tångkaviar i varje soppskål vid serveringen.