Tunnbrödsstubbe med rödbetor och pepparrotsmajonnäs

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 tunnbröd
  • 4 rödbetor
  • en näve ruccola
  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1-2 msk riven pepparrot
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skölj dem sedan under kallt vatten och gnugga bort skalet. Skär rödbetorna tunt. Blanda majonnäs med riven pepparrot, salt och peppar. Bred pepparrotsmajonnäs på tunnbröden och lägg på skivade rödbetor och rucola. Rulla ihop runnbröden längs långsidan. Skär dem snett på mitten. Garnera med lite rucola.

Rågbröd med sallad på puylinser, vaxbönor och sockerärter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor gott rågbröd
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 dl kokta puylinser
  • en näve förvällda sockerärter
  • en näve förvällda vaxbönor
  • en näve ärtskott
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär schalottenlöken fint. Blanda med puylinser, sockerärter, vaxbönor och ärtskott. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg salladen på bröden.

Bowlingmacka

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/10/wpid-bild+085.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir förrätter till 4 personer + bowlingröra till 2 lunchsmörgåsar.

Förklaring från ursprungligt recept: »När Emil var liten hade hans föräldrar en bowlinghall med tillhörande matservering. En rätt som serverades på detta ställe var bowlingmackan. Ursprungligen serverades den på ett landgångsbröd som skurits ut till just en kägla. I vår variant av bowlingmackan har kycklingköttet bytts ut mot sojakött och baconet till vegetariskt jerky, en imitation av torkat kött. Detta kan du bland annat köpa hos internethandeln Vegshop

Ingredienser

  • 2 dl sojakött i småbitar
  • ca 10 cm färsk gurka
  • ca 10 cm purjolök
  • 2 ättiksgurkor
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl yoghurt
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 skivor ljust bröd
  • 4 blad huvudsallad
  • 4 tomatskivor, halverade
  • 1 pkt veganskt bacon eller jerky (kan du bland annat köpa här för 12 kr)

Gör så här

Koka upp vatten och slå det över sojaköttet. Låt det stå och svälla ett tag tills köttet är färdigt. Använd en sax och klipp nu ner i skålen tills sojaköttet får lagom storlek. Strimla purjolöken fint. Skär ättiksgurkan och den färska gurkan i små tärningar. Blanda majonnäs, yoghurt och senap i en bunke och ha sedan i sojakött, lök och gurka. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna. Lägg på ett salladsblad, en stor klick bowlingröra samt halverade tomatskivor. Hetta upp olja i en stekpanna och skär jerky i småbitar, dela det eventuellt innan. Låt steka någon minut så att det blir knaprigt. Strö det sedan över bowlingmackorna. Servera!

Toast med kantareller och fänkålscoleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring eller annat bröd
  • en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw:

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 0,5 dl kokta belugalinser
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 0,5 havregrädde
  • färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.

Smörgåsröra med curry och sojabitar

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 2 dl sojabitar (torrmängd)
  • curry efter behag
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 1 dl havregrädde
  • ½ grönt syrligt äpple
  • 1 liten gul lök
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll kokhett vatten över sojabitarna och låt dem stå några minuter [närmare femton än fem, reds anm.] tills de blivit mjuka. Hetta under tiden upp lite olja i en stekpanna. Häll av vattnet från sojabitarna och fräs dem i lite curry (jag hade ½ tsk stark curry) några minuter tills de fått fin färg. Blanda majonnäs och havregrädde i en bunke. Finhacka löken och riv äpplet grovt och lägg det i bunken. Lägg i sojaköttet när det är färdigstekt. Ha i lite mer curry i röran och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Toast Skagen

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 brödskivor
  • 4 halva citronskivor till dekoration
  • lite färsk dill till dekoration
  • 200g rökt tofu (eller vanlig, fast tofu + ½ krm rökarom)
  • 4 msk vegansk majonnäs
  • 4 msk havregrädde
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 msk finhackad färsk dill
  • lite rivet citronskal
  • lite citronsaft
  • 3 msk tångkaviar

Gör så här

Smula tofun. Blanda i resten av ingredienserna. Rosta brödet och lägg på skagenröran. Garnera med en dillkvist och färsk citron.