Extremt chokladig kladdkaka

En extremt chokladig kladdkaka som – liksom nästan alla andra kladdkakor – gör sig bättre dagen efter. Blir en normalstor springform (typ diameter 30 cm).

Ingredienser

  • 350 g veg margarin
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 dl socker
  • 2 dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
  • typ 3 dl sojagrädde

Frivilliga ingredienser för variation (någon av dem)

  • 100 gram smält choklad
  • 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan)
  • kokosflingor

Gör så här

Smält margarinet och häll i sirapen. Blanda i sockret. Sikta ner kakaon och mjölet under omrörning. Häll i sojagrädden lite i sänder medan du vispar i mjölet. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 25 cm i diameter, häll i smeten och grädda i 175° i 30 minuter. Den ska vara lite ”oklar” när en tar ut den, om en skakar lite på formen ska kakan röra sig.

Variation: Blanda 100 gram smält choklad eller 1-1 ½ dl hackad mandel, nötter (hassel, val – eller pekan) eller kokosflingor i smeten.

 

Bearnaisesås

Det här receptet blir förvånansvärt bra. Du kan experimentera med mängden vinäger för att göra det mer/mindre syrligt.

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • ½ dl dragon (torkad)
  • ½ dl lökpulver (i kryddburk)
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 750 g (1 pkt.) soyghurt (jag använde Alpros)
  • MSG (valfritt)
  • gurkmeja (för färg)

Gör så här

Fräs (eller ja, koka) dragon och lökpulver i margarin. Tillsätt äppelcidervinägern och låt koka tills nästan all vinäger kokat bort. Låt svalna något och tillsätt soyghurten. Krydda med salt och MSG. Färga med gurkmeja tills det har önskad färg. Klart!

Serveras något ljummen, eftersom margarinet lätt klumpar ihop sig annars.

Engelsk kola

Ursprungligen från Food.com. Översatt till svenska enheter och testat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 4 4/5 dl socker
  • 4 4/5 dl margarin
  • 340 g choklad
  • 2 tsk kokosfett
  • ev. valnötter

Gör så här

Ta fram ett bakplåtspapper. Smält margarin och socker i en mellanstor kastrull på medelvärme.

Rör hela tiden tills du når 140 grader (tar uppskattningsvis en kvart). Häll ut blandningen på ett papper när den är klar. Om du har valnötter, så häll på dem nu. Låt svalna.

Smält kokosfett i vattenbad. Tillsätt choklad och smält den med. När blandningen är helt smält, häll hälften över kolan. Låt svalna i frysen.

När chokladen har stelnat, vänd på kolan och häll på resten av chokladen på den andra sidan. När alltihop har svalnat helt kan du bryta sönder kolan och lägga den i en burk för förvaring.

Förvaras svalt, i kyl eller frys.

Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Långpannebröd med honung (eller sirap)

Recept från Felizia på Kokaihop.se, lätt modifierat av Allt du behöver.

Ingredienser

  • 50 g färskjäst
  • 5 dl vatten
  • ½ dl honung eller sirap
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 5 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl (helst special)

Gör så här

Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till 37 grader, häll vattnet över jästen och rör tills den löser upp sig. Blanda ner honung/sirap, margarin, salt och havregryn.

Ha i större delen av mjölet och knåda tills degen är slät och precis börjar släppa från degbunkens vägg. Strö lite mjöl över, täck bunken med en handduk, och låt den jäsa till dubbel storlek på varm och dragfri plats, ca 40 min.

VIKTIGT: Se upp för att knåda in för mycket mjöl i första omgången. Havregrynen drar åt sig ganska mycket vätska.

Ta degen ur bunken och knåda den smdig för hand på mjölat bakbord.

Kavla eller platta ut degen i en bakpappersklädd långpanna (35×40 cm). Dela i rutor med mjölad kniv, 12 eller 16 st. Nagga med mjölad gaffel och strö lite mjöl över hela brödet.

Täck brödet med handduk och ställ att jäsa ca 30 min.

Grädda långpannebrödet mitt i ugnen i 15 minuter, i 225 grader.

Låt svalna på galler, övertäckt med handduk.

Om du vill massproducera detta bröd kan du använda tre bunkar och tre pannor för att göra tre bröd efter varandra i rotation.

Morotskaka på hemmagjord färskost

Morotskaka är gott, men det kan kännas lite onödigt att köpa en hel förpackning färskost bara för att använda 1/4 till glasyr. Men man kan göra egen färskost genom att mixa olja och sojamjölk.

Vi har utgått från det här receptet, och modifierat det en smula.

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl rivna morötter
  • 1/2 dl olja
  • 2 dl socker
  • 3/4 dl sojagrädde
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk kanel

Glasyr:

  • 2 tsk sojamjölk
  • 3 msk olja
  • 30g margarin
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor (valfritt)

Gör så här

Smörj och bröda en form, gärna en spännbandsform.
Vispa ihop sojagrädde och socker.
Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll över till formen och grädda i 175 grader i c:a 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna.

Vispa sojamjölk och olja i en hög behållare med stavmixer tills det tjocknar. (OBS! Fungerar inte med elvisp.)
Blanda i margarin, florsocker och vaniljsocker och rör ihop till en jämn smet.
Bred glasyren ovanpå kakan.
Strö över kokosflingorna.

Vaniljpaj

Receptet delvis framexperimenterat av Allt du behöver. Räcker till en pajform med ungefär 24 cm diameter.

Ingredienser

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • vaniljocker till pudring

Fyllning:

  • 1 dl sojagrädde + 3 dl vatten, alt. 4 dl havremjölk
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 krm salt
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 8 msk socker
  • 4 msk margarin

Gör så här

Gör först degen. Blanda ingredienserna noga antingen i matberedare eller för hand och låt dem stå svalt. Fortsätt med krämen.

Blanda vätskan med potatismjöl i en kastrull. Värm på medelvärme och rör hela tiden tills kräm bildas (jag skojar inte, rör hela tiden, annars blir det klumpar!). Tag av krämen från plattan, tillsätt salt, socker och vaniljsocker. Rör i margarinet och låt svalna.

Kavla ut hälften av degen antingen mellan två bakplåtspapper eller med väl mjölat bakbord och kavel tills den är kanske 5 mm tjock, alternativt stor nog för att med god mariginal täcka din form. Lägg den utplattade degen i formen (du kan lägga en skärbräda på den och på så sätt vända den upp och ner). Häll på krämen och sprid ut den jämnt. Kavla ut resterande pajdeg på samma sätt och gör ett lock av det (samt lite dekorationer om det råkar vara Pi-dagen). Stick hål i locket.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225°C i 12–25 minuter beroende på din ugn. Låt pajen svalna och pudra den med vanilj/florsocker innan den äts.

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter och knäckflarn

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 25 flarn.

Ingredienser

Knäckflarn

  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjöl
  • en nypa bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sojamjölk
  • 2 msk ljus sirap

Jordgubb- och färskostglass med pistagenötter

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • ½ vaniljstång
  • 200 g naturell färskost (Tofuline)
  • 100 g frysta jordgubbar
  • 50 g pistagenötter

Gör så här

Jordbugg- och färskostglass

Blanda socker, frön från vaniljstången och grädde och värm under omrörning tills sockret lösts upp. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner färskosten. Mixa blandningen slät. Tina jordgubbarna och mixa dem släta. Rör i jordgubbspurén i glassblandningen. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum. När glassen är färdig rör du ner grovt hackade pistagenötter.

Knäckflarn

Sätt på ugnen. Smält margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop. Klicka ut smeten glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Drygt 1 tsk smet är lagom till ett knäckflarn och ca 10-12 flarn är lagom per plåt. Om du klickar ut smeten för tätt kommer allt att flyta samman till ett enda jätteknäckflarn. Grädda sedan flarnen mitt i ugnen ca 6-7 minuter tills de fått fin färg.

Gräddtårta med blåbär

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl sojamjölk

Blåbärsgrädde:

  • 1 dl blåbärssylt eller blåbär+socker
  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde

Vaniljkräm:

  • 2 påsar Ekströms kokbara marsansås
  • 3 dl sojamjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker

Tårtgelé

  • 1 pkt Soyatoo vispgrädde
  • blåbär
  • 1 dl gelesocker multi från Dansukker
  • 1-1,5 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till tårtbottnen. Blanda mjölken och margarinet och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten i kylskåpet.

Vispa de tre gräddpaketen och låt grädden stå i kylen ett tag så att den sätter sig. Blanda hälften av grädden med blåbärssylten. Koka upp sojamjölken till vaniljkrämen tillsammans med krämpulvret och vaniljsockret. Smaksätt med socker och låt sedan krämen svalna.

Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den understa bottnen på ett tårtfat. Lägg gärna fyra bakplåtspappersremsor längs kanterna så slipper du gräddkladd på tårtfatet. Bred vaniljkräm på understa lagret och lägg på nästa botten. Täck den med blåbärsgrädden och lägg på den sista tårtbottnen. Bred grädde överst på tårtan och spritsa grädde längs kanterna. Lägg blåbär på tårtan. Koka upp gelesockret med vatten och låt koka ½-1 minut. Låt svalna litegrann och pensla det sedan över frukterna. Låt tårtan stå svalt innan servering, gärna över natten.

Hallongrottor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st.

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela margarinet i blandningen och blanda degen väl. Ställ in degen i kylskåpet ca 30 minuter. Forma degen till 20 små bollar och lägg dem i muffinsformar. Gör en liten grop i varje och fyll med lite hallonsylt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt sedan hallongrottorna svalna på galler.