Pizza med färsfyllning

Recept från Veganvrak. Blir 1 plåt.

Ingredienser

Pizzadeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk neutral olja
  • 2 dl sojamjölk

Tomatsås:

  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • salt, svartpeppar

Pizzasås:

  • 1 dl havregrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad oregano
  • 1 msk finhackad basilika
  • salt, svartpeppar

Pålägg:

  • 100 g zucchini
  • 1 tomat
  • 1 röd lök
  • 1 röd paprika

Färsfyllning:

  • 1 dl torr sojafärs
  • 1 msk ajvar relish
  • 1 krm rökarom
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna och ha sen i oljan och sojamjölken. Arbeta snabbt ihop till en deg och kavla ut den på en mjölad bakplåtspappersklädd plåt.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i tomatpuré, salt och peppar. Bre ut tomatsåsen på pizzadegen.

Skiva grönsakerna och lägg dem på pizzan.

Häll hett vatten över sojafärsen och låt det stå några minuter tills färsen är mjuk. Häll av vattnet och smaksätt färsen med ajvar, rökarom, salt och peppar. Strö över färsen på pizzan.

Blanda alla ingredienser till pizzasåsen och ringla över pizzan. Grädda pizzan i en kvart. Ät gärna med vitkålssallad och klicka över bearnaisesås om du vill.

Ulrikes plommonpaj

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 20 st plommon
  • 1 dl socker
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk kanel
  • en näve valnötter, grovt smulade

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj plommonen och dela dem. Lägg dem i en pajform och strö över sockret. Blanda margarinet med mjöl och kanel. Ha i de smulade valnötterna och strö allt över plommonen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.

Plommonpaj med mandelgrädde

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 10 bitar.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 3 dl mjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk strösocker

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk maizena
  • ev. lite malen nejlika
  • 8 plommon

Mandelgrädde:

  • 75 g skållad skalad mandel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 tsk mjölkfritt margarin
  • 1 pkt go greens vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev. 1,5 msk amaretto (mandellikör)

Gör så här

Gör degen först. Finfördela margarinet i mjölet och arbeta ihop degen. Låt den vila kallt en timme och tryck sedan ut pajdegen i en form. Förgrädda skalet 10 minuter i 200 grader.

Gör sedan fyllningen. Dela plommonen på mitten. Smält margarinet och riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa med det smälta margarinet och havregrädde. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med resten av fyllningen. Häll den i pajsaklet och tryck sedan ner plommonen. Grädda ca 30 minuter.

Rosta mandeln 10 min i ugnen. Smält socker och citronsaft i en stekpanna. Lägg i mandlarna när sockret är gyllenbrunt. Rör om. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och vispa sedan ner amaretto. Vänd ner de kanderad mandlarna och servera pajen med mandelgrädden.

Yumyum bullar

Recept och bild från Kotte Grön!

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • 1½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 150 g margarin
  • 2-3 msk soyagrädde
  • 11-12 dl mjöl

Fyllning

  • 200 g margarin
  • 200 g mandelmassa
  • knappt en msk vaniljsocker
  • ev. några droppar karamellfärg

Gör så här

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är ljummen, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, socker, salt, margarin(rumstempererat, inte smält) och soyagrädde. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs den i bunken under bakduk i 45-60 min till dubbel storlek. Rör samman margarin, riven mandelmassa, vaniljsocker och karamellfärg. När degen är färdigjäst delar du den i två delar och kavlar ut den ena biten. Bred på hälften av fyllningen, rulla ihop degen och skär bullar i 3-4 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i pappformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt. Gör likadant med den andra degenbiten och låt bullarna jäsa i 45-60 min. Pensla bullarna med soyamjölk och grädda i 200° i ca 10 min.

Chocolate chip cookies

Blir ungefär 40 kakor.

Ingredienser

  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl olja
  • 2,5 dl socker
  • 100g hackad mörk choklad
  • 1/5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,6 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, salt, choklad och bakpulver. Blanda socker och olja i en annan bunke. Tillsätt vaniljsocker och vatten. Häll allt i mjölblandningen.

Forma till bollar, platta ut dem något på en plåt. Grädda i mitten av ugnen fem minuter. Ta sedan ut dem, vänd på dem m.h.a. en stekspade och grädda ytterligare 5-7 minuter. Låt dem svalna, gärna på galler.

Äppelpaj med knäcktäcke

Emmas mormors recept. Dock är det kogrädde i originalutförandet, men det går precis lika bra med havregrädde.

Ingredienser

  • 125g margarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk havregrädde
  • 1,5 dl havregryn
  • 3/4 dl vetemjöl
  • äpplen

Gör så här

Smält margarinet, tillsätt de andra ingredienserna och häll över de skalade och skivade äpplena. Grädda i ugnen på 200° i 20 minuter.

Dajm

Ingredienser

  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1/2 dl sirap
  • 50g margarin
  • 1 dl socker
  • 100g blockchoklad

Gör så här

Blanda alla ingredienserna utom chokladen och koka på högsta effekt i mikron 4-5 minuter. Rör om lite då och då. Häll ut smeten på bakplåtspapper och låt den stelna.

Finhacka chokladen och strö den över kakan. Mikra på högsta effekt 1 minut, tills chokladen smält. Skär i bitar och låt stelna svalt.

Bagels på no-egg

Cirka 12-14 bagels.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • no-egg motsvarande 1 ägg
  • 2 dl mjölk (eller sojamjölk)
  • kokande vatten

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och mjölken, rör ihop. Knåda degen seg och smidig och dela den i 12-14 bitar. Rulla varje bit till cirka 15 cm och forma till en ögla/knut. Tryck till i skarven. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg öglorna i kokande vatten, några i taget. Låt dem flyta upp och ligga kvar ett ögonblick i vattnet. Ta sedan upp dem med hålslev och lägg dem på plåten. Grädda dem i 250° tills de fått fin färg, cirka 12-15 minuter.

Ägget går bra att ersätta med no-egg. Då tillsätter man pulvret tillsammans med de andra torra ingredienserna. Det går också bra att frysa in de kokade med inte ännu gräddade bröden, så kan man få nybakat bröd på morgonen.

Chokladkaka

Det blir 12 bitar.

Ingredienser

  • 200g mjölkfritt margarin
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl sojamjölk

Glasyr

  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 105, dl sojamjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna och häll över sojamjölken och margarinet. Häll smeten i en smord, kakaopudrad form. Grädda kakan i ugnen i 15-20 minuter. Låt den svalna.

Smält margarinet till glasyren och rör ner socker och kakao. Tillsätt sojamölk och låt det sjuda tills glasyren tjocknat. Låt den svalna innan du brer den på kakan.

Pannkakor

Receptet har vi hittat här. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 5 dl sojamjölk el havremjölk
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • Ev 50 g margarin (alternativt har du i en klick mellan varje pannkaka, med teflonpanna kan det i bästa fall funka helt utan smör)

Gör så här

Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner hälften av mjölken (2,5 dl) i mjölblandningen. Vispa till en smet.

I med resten av mjölken. Häll i smöret. Hetta upp en lagg (=stekpanna) och använd ca ¾ dl smet till varje pannkaka.