Jordnötskaka med chokladtäcke

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 1 rund form med 21 cm i diameter.

Ingredienser

  • 25 g smält mjölkfritt margarin
  • 200 g jordnötssmör
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • äggersättning för tre ägg
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl kokos

Gör så här

Blanda det smälta margarinet med jordnötssmöret. Blanda äggersättningspulvret enligt anvisningar och häll ner i margarinblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sen ner dem i margarinblandningen. Smörj en form med avtagbara kanter (ca 21 cm i diameter) med margarin och strö kokos i formen. Bred sen ut kaksmeten i formen och grädda kakan i drygt tolv mintuer i 200 grader. Smält chokladen och blanda med kokos och bred ut över kakan när den är färdiggräddad.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.

Korvapuusti eller finska kanelbullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Skillnaden på korvapuusti och svenska kanelbullar är tydligen att de har olika form, i övrigt är det i princip samma recept.

ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl soyamjölk
  • 1½ tsk salt
  • 1-2 msk kardemumma
  • 2 dl socker
  • 1 tsk no-egg + 2 msk vatten
  • ca 13-15 dl mjöl
  • 100 g margarin

gör så här

Smula jästen i en bunke och slå på 37° soyamjölk. Rör så att jästen löses upp. Tillsätt salt, kardemumma, no-egg+vatten som vispats samman och socker. Häll i mjölet lite i taget och rör samtidigt i det rumsvarma margarinet. Knåda ordentligt. Jäs degen till dubbel storlek.

Dela degen i två eller tre delar och kavla ut till rektanglar. Bred på mjukt margarin och strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär i trekantiga bitar (så det ser ut såhär/\/\/\/\) Lägg varje bulle med den breda delen nedåt på en plåt och tryck till på toppen så att de snurrade sidorna trycks ut lätt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek.

Pensla med soyamjölk och strö över pärlsocker. Grädda i 10 min i 225°.

Bagels på no-egg

Cirka 12-14 bagels.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • no-egg motsvarande 1 ägg
  • 2 dl mjölk (eller sojamjölk)
  • kokande vatten

Gör så här

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget och mjölken, rör ihop. Knåda degen seg och smidig och dela den i 12-14 bitar. Rulla varje bit till cirka 15 cm och forma till en ögla/knut. Tryck till i skarven. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg öglorna i kokande vatten, några i taget. Låt dem flyta upp och ligga kvar ett ögonblick i vattnet. Ta sedan upp dem med hålslev och lägg dem på plåten. Grädda dem i 250° tills de fått fin färg, cirka 12-15 minuter.

Ägget går bra att ersätta med no-egg. Då tillsätter man pulvret tillsammans med de andra torra ingredienserna. Det går också bra att frysa in de kokade med inte ännu gräddade bröden, så kan man få nybakat bröd på morgonen.