Nougatglass med konjaksspetsad chokladmousse

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 6 portioner mousse.

Ingredienser

Nougatglass:

  • 2 dl vegansk vispgrädde (Carlshamn)
  • 1 dl socker
  • 2 dl havregrädde (Oatly)
  • 2 guldnougat

Chokladmousse:

  • 350 g silkentofu
  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
  • 2-3 msk konjak

Gör så här

Nougatglass

Värm 1 dl havregrädde och socker i en kastrull och rör tills sockret har smält. Bryt ner nougaten och rör tills den har löst sig. Tillsätt sedan resten av havregrädden samt vispgrädden och rör tills blandningen är slät. Kyl sedan blandningen tills den blivit riktigt kall och frys den sedan i en glassmaskin. Har du ingen glassmaskin ställer du in glassen i frysen och tar ut och rör om i den med jämna mellanrum.

Konjaksspetsad chokladmousse

Smält chokladen. Mixa tofun slät och tillsätt lönnsirap/sirap, choklad och konjak. Mixa till en jämn smet. Ställ i kylen minst en timme. Fördela sedan i portionsglas.

Chocolate chip cookies med nougat

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 20 st kakor.

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad
  • 50 g vegansk nougat
  • 5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1,25 dl matolja
  • 0,6 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 175°C. Grovhacka chokladen och riv nougaten grovt. Blanda alla torra ingredienser förutom socker i en bunke. Blanda socker och olja i en annan bunke. Häll det tillsammans med vatten i mjölblandningen. Blanda degen väl och forma till tjugo bollar (eller färre om du vill ha större kakor) Platta ut bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i tio till femton minuter. Låt dem svalna något på plåten, och sedan på galler.