Sataysojakött med nudlar

Receptet är ursprungligen från boken Asiatisk mat till vardags (s. 126). Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk mald kummin
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 700 g förvällt sojakött i någon form
  • 250 g hokkien-nudlar (men mienudlar fungerar också – ta vad du har!)
  • 6 salladslökar
  • 150 g färsk babymajs
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 stor morot (180 g), tunnt skivad
  • 2 msk finhackad färsk koriander

Sataysås:

  • 130 g jordnötssmör (»crunchy«)
  • 1 ¼ dl kokosgrädde
  • 1 ¼ dl grönsaksbuljong
  • 2 msk sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk limejuice

Gör så här

Blanda mald koriander, kummin och gurkmeja i en medelstor skål. Lägg i sojaköttet och blanda så att det täcks av kryddorna.

Skölj nudlarna under varmt rinnande vatten och låt rinna av, alt. tillaga dem enligt anvisningar. Lägg nudlarna i en stor skål och separera dem med gaffel.

Dela lök och majs diagonalt i 4 cm stora bitar.

Gör sataysåsen: blanda ingredienserna i en medelstor skål och vispa ihop väl.

Hetta upp hälften av oljan i en varm wok eller stekpanna och stek sojaköttsblandningen tills den fått färg (eller tills du tröttnar – det är ju inte kött!). Hetta upp resten av oljan och fräs majs och morot tills de är nätt och jämnt mjuka. Lägg tillbaka sojaköttet i stekpannann tillsammans med nudlar, lök och sataysås. Se till att allt blir varmt. Strö färsk koriander över.

Nudelsoppa med champinjoner och broccoli

Recept från Kit!

Ingredienser

  • Sobanudlar (men vanliga risnudlar bör fungera också)
  • En näve sojabitar
  • En näve champinjoner
  • En näve broccoli
  • En påse vegansk pulvermisosoppa (återfinns bland annat på Goodstore i stockholm)
  • En fjärdedels tärning svampbuljong
  • Japansk sojasås
  • Vitlök

Gör så här

Lägg vatten i en kastrull (Kastrull A) och häll i svampbuljongen och misosoppepulvret. Lägg sedan ned broccolin i kastrull A och hetta upp till ett gosigt puttrande, inte för varmt. Förväll sojaköttet i en annan kastrull (kastrull B) och pressa ur vätskan, stek det en stund i matolja och häll sedan i en ansenlig mängd sojasås. När det göttat sig i sojan en stund lägger du i champinjonerna i stekpannan (stekpanna A) och låter dem bli så stekta som du vill ha dem. Sedan lägger du i stekpanna As innehåll i kastrull A, och pressar samtidigt i en vitlöksklyfta eller två. Låt puttra en stund. Sedan höjer du temperaturen tills det kokar, lägger i nudlarna och låter dem koka sig fina, smakar av med kryddor du tycker om, häller upp nudlarna tillsammans med vätskan i någon form av skål och äter med till exempel pinnar och kärlek.

Serveras med passade dryck, till exempel grönt te med små kvistar och rostat ris i.

Nudelwok

Ingredienser

  • nudlar
  • sojakött
  • paprika
  • broccoli
  • morötter
  • olja (helst jordnötsolja)
  • soja (japansk är godare än kinesisk)

Gör så här

Förväll sojaköttet, pressa det, och se till att det är i lagom stora bitar (om du har sojafiléer, skär upp dem). Koka nudlarna, men lite al dente – de skall i i wokpannan sedan. Under tiden som nudlarna kokar skivar du morötterna och skär upp broccolin och paprikan. Sedan är det dags att börja woka.

Se till att din wokpanna – stekpanna om du inte har någon sådan – är jävligt jävligt varm, d v s när oljan börjar ryka. Jordnötsolja börjar ryka vid ca 275°. Börja med broccolin, släng efter ett tag i morötterna, därefter sojaköttet, och slutligen paprikan. Sist slänger du i nudlarna, varpå du häller över soja och blandar runt. Här kan du även stänga av plattan.

Servera i skålar och ät med pinnar.