Souvlakimarinerat sojakött

Marinerat souvlakisojakött (texturerat sojaprotein) i ugnsfast form av plåt.

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk soja (japansk)
  • 1 msk valfri grillolja
  • ca 1 msk olivolja
  • skal och saft av 1 citron
  • 2 ½ näve torkat sojakött (texturerat sojaprotein)
  • oregano
  • lite salt och peppar
  • ev. MSG efter behag

Gör så här

Förväll eller blötlägg sojaköttet och pressa ur det. Blanda allt i ett lämpligt kärl, pressa ner vitlök och riv/pressa ner citron. Grilla sojaköttet på spett eller utan spett i ugn på typ 200°C tills det har fått färg.

Enchiladas med ryssröra

En egenpåhittad tolkning av en skolmatsalsklassiker från min barndom, omgjord till enchiladas. »Ryssröran«, som fyllningen kallades, kan användas som fyllning till det mesta, från mackor till pitabröd (vilket var vad den serverades med i min barndoms skolmatsal).

Receptet räcker till ungefär 24 enchiladas, och det går åt ungefär två per portion. Det blir alltså ungefär 12 portioner. Tillagningstid är mellan en timme och 90 minuter.

Ingredienser

  • 400 g strimlad vitkål
  • 300 g (ungefär 3 stycken) riven morot
  • 1 gul lök
  • 3 dl okokt sojagranulat (»sojafärs«)
  • 4 port. basmatiris, kokt (eller någon annan sort)
  • 2 pkt passerade tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • japansk soja
  • cayennepeppar
  • lökpulver
  • paprikapulver
  • koriander
  • oregano
  • spiskummin
  • 5 skivor fejkcheddar (eller valfri mängd annan god veganost)
  • olja till stekning
  • 24 mjuka tortillabröd, eller andra mjuka tunnbröd

Gör så här

Börja med att riva, strimla och hacka lök, vitkål och morot, och att koka riset. Fräs lök, morot och vitkål i en stor panna på ganska hög värme tills de blivit mjuka. Häll över de frästa grönsakerna på en tallrik vid sidan av.

Tillaga sedan färsen. Börja med att fräsa okokt sojagranulat på medelvärme i lite olja. Häll över ett av paketen passerade tomater och lite vatten, lite i taget. Låt det koka in tillsammans med buljongtärningen, lite japansk soja och pressad vitlök. Blandningen ska vara relativt fast och torr, men sojafärsen mjuk (smaka på den!) när den är klar.

Häll tillbaka de strimlade och frästa grönsakerna i pannan och tillsätt ris. Låt fräsa en stund och krydda med soja, lökpulver, cayennepeppar, paprikapulver, koriander, oregano och spiskummin efter smak. Ett tips är att använda ganska mycket oregano, kanske ett par matskedar soja och ganska mycket lökpulver, spiskummin och paprikapulver, men att ta det försiktigare med koriandern och cayennepepparn. När du är nöjd, ta av blandningen från plattan, häll över osten och rör ordentligt.

Koka ihop en sås i samma panna som du använde till ryssröran på ett paket passerade tomater, oregano och ev. lite vatten om du vill ha såsen tunnare. Låt puttra medan du gör rullarna.

Klicka ut ryssröran på tortillabröden, rulla ihop dem och placera dem i en långpanna i ugnen. Häll över såsen och gratinera rullarna i 250° tills de har fått färg. Eftersom innehållet redan är tillagat går det relativt fort, och det är inte så viktigt. Är du otålig – servera direkt!

Fyllda bröd

Recept från Veganvrak. Blir 3 bröd. Varje fyllning räcker till ett bröd.

Ingredienser

Bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Rucolafyllning

  • 50 g rucola
  • olivolja (höfta mängd)
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 2 vitlöksklyftor

Tomatfyllning

  • 75 g soltorkade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 vitlökslyftor

Gör så här

Fyllda bröd

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och tillsätt olivoljan. Häll lite degspad över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degspadet samt salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa en timme under bakduk.

Gör under tiden fyllningar till bröden.

Arbeta ihop degen på mjölat bord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del ganska tunt till en rektangel. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop som om du skulle göra kanelbullar. Mjöla och vrid ändarna på rullen åt var sitt håll. Lägg ihop rullen till en ring eller knut. Jäs på plåten i trettio minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 när bröden sätts in. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 till 25 minuter.

Rucolafyllning

Spara lite rucola och pinjenötter och mixa resten med olivolja och vitlök så att det blir en slät pesto. Strö över resten av pinjenötterna och rucolan efter att du har brett på fyllningen på degen.

Tomatfyllning

Pressa vitlöksklyftorna och finhacka tomaterna. Blanda med olja och örter.

Hamburgerdressing med soltorkade tomater och vitlök

Recept från Veganvrak. Räcker till fyra hamburgare.

Ingredienser

  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 4 stora goda oliver
  • 4 marinerade vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk, finhackad oregano
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 msk olja från tomaterna eller vitlöksklyftorna
  • 1 tsk honung/sirap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skär tomaterna i mindre bitar. Skiva oliverna och vitlökslyftorna. Blanda med sojayoghurten, ha i finhackad oregano och lite olja från tomaterna eller vitlöksklyforna. Blanda ihop och smaka av med honung/sirap, salt och svartpeppar.

Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott att ha i en massa bönor av olika slag, och servera denna krämiga bönsallad till grillat. Det ska jag göra nästa gång vi grillar.

Rostad potatissallad med paprika och oregano

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 750 g potatis
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 dl gröna oliver
  • färsk oregano
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor och lägg dem en ugnsfast form/plåt. Ringla över olivolja och strö oregano över potatisen. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och låt stå ca 25 minuter. Vänd klyftorna någon gång. Strimla sedan paprikorna grovt och lägg in dem i ugnen tillsammans med potatisen och låt stå i ytterligare ca 20 minuter. Vänd sedan ner oliver och lite mer färsk oregano. Salta och peppra eventuellt. Lägg upp salladen i en skål och servera salladen ljummen.

Gyllengula morotsbaguetter

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 3 st.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 6-7 dl dinkelsikt
  • 3 dl riven morot
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter i bakmaskin eller ca 10 minuter för hand. Låt sedan degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Vrid ihop till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. När baguetterna har jäst färdigt gräddar du baguetterna i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna på galler.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Potatisterrin med nötfylld portabello samt kidneybönor i örtvinägrett

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

Potatisterrin med örter:

  • 1 kg potatis
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och oregano
  • lite potatismjöl eller maizena
  • salt, vitpeppar

Nötfylld portabello:

  • 4 portabellosvampar
  • nötter av olika slag
  • soltorkade tomater
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt, svartpeppar

Kidneybönor i örtvinägrett:

  • 3 dl kokta kidneybönor (1 burk)
  • 1 liten rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 msk färsk oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt (eller riv, om du hellre vill det). Blanda potatisskivorna med potatismjöl, finhackade örter samt salt och peppar. Packa potatisblandingen hårt i en smord form, ca 22 x 16 centimeter. Grädda ca 1 timme. Ställ under press över natten. Skär sedan upp terrinen och stek sidorna i en panna. Värm terrinen i ugn eller micro innan servering.

Skär av fötterna på på svampen. Mixa nötter, vitlök, soltorkade tomater och olivolja i en mixer eller matberedare. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Lägg svamparna på en plåt med ovansidan nedåt. Fördela nötfyllningen i svamparna och grädda dem i 15-20 minuter.

Hacka löken till kidneybönssalladen fint. Blanda alla ingredienser. Lägg sedan upp allt fint på tallrikar, garnera gärna med något grönt, ex. ärtskott eller späd sallat.

Morotsrutor

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 24 st.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl 37-gradigt vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 stor morot
  • 1 msk torkad oregano
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. I med resten av vattnet, salt, olivolja och oregano. Riv moroten fint och ha i den. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen väl och låt den sedan jäsa en halvtimme under bakduk. Smörj en långpanna med lite olivolja. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tryck sedan ut degen så att den täcker hela långpannan. Skär i 24 rutor (6 x 4). Låt jäsa en halvtimme till under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna under bakduk.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.