Fluffiga plättar

Receptet är ursprungligen från The Post Punk Kitchen. Plättarna blir fluffiga och höga – nästan som crumpets!

Ingredienser

  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 3 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ⅓ dl mandel- eller sojamjölk
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk malda linfrön
  • 1 ¼ dl vatten
  • 3 msk matolja
  • ½ tsk vaniljextrakt

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Gör en fördjupning i mitten av blandningen.

Häll upp mjölken i ett mätglas och tillsätt vinäger och linfrön. Mixa med stavmixer eller rör om tills blandnigen är skummig och pösig.

Blanda ner mjölkblandningen i mjölbunken och rör om försiktigt till du har en tjock smet. Låt blandningen vila i ca 10 minuter.

Värm en stekpanna, häll i olja och stek. Klicka i lite mindre än en deciliter smet per plätt. De ska bli några centimeter höga när de är färdiga.

Servera t.ex. med sirap, eller med färsk frukt och/eller citron/limejuice.

Blåbärspannkakor

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • (2 tsk vaniljsocker)
  • 2,5 dl oatly vaniljsås (1 pkt)
  • 2,5 dl oatly havregrädde (1 pkt)
  • 3 dl havremjölk
  • 25 g smält margarin
  • 100 g blåbär
  • (ev. 3 tsk no-egg)

Gör så här

Blanda vetemjöl, sojamjöl, bakpulver, vaniljsocker och eventuellt äggersättningspulver. Vispa ner grädden, vaniljsåsen och mjölken. Låt vila i kylskåpet cirka 20 minuter. Häll i blåbären strax innan gräddningen. Grädda på medelhög värme. Servera med sirap.

Matiga pannkakor med aprikoschutney och paprikahummus

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

Pannkakor:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 0,5 dl sojamjöl
  • lite bakpulver
  • lite salt
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 1 msk rapsolja

Aprikoschutney:

  • ½ rödlök
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 0,75 dl råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Paprikahummus:

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk oliv- eller sesamolja
  • 0,5 dl tahini
  • en skvätt vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk ajvar relish
  • ½ röd paprika
  • spiskummin
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser till pannkakorna och vispa sedan ner mjölken. Låt stå och svälla i kylen medan du gör chutneyn och hummusen. Smält sedan lite mjölkfritt margarin i en stekpanna och stek pannkakorna någon minut per sida.

Skär löken i skivor och strimla aprikoserna. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Ha i aprikosstrimlorna, russinen och strö över sockret. Låt sockret smälta och ha sedan i vinägern. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Överbliven chutney serveras med fördel till stekt tofu och ugnsrostade rotsaker.

Mixa kikärterna med vitlöken, oljan och vatten. Ha i pressad citron, tahini och ajvar relish. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem i hummusen. Smaksätt med spiskummin, salt och svartpeppar.

Mandelpotatisplättar

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 400 g mandelpotatis
  • 2-3 dl sojamjölk
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • salt, vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron

Gör så här

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet och pressa potatisen i en bunke. Rör i sojamjölk och citronsaft. Vispa sedan ner sojamjöl och bakpulver och vispa smeten slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt smeten stå och svälla 30 minuter i kylskåpet. Hetta upp lite olja eller mjölkfritt margarin i plättlaggen. Häll i knappt en matsked till varje plätt och stek plättarna några minuter. Vänd efter halva tiden.

Pannkakor

Receptet har vi hittat här. Blir ungefär 3 portioner.

Ingredienser

  • 5 dl sojamjölk el havremjölk
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • Ev 50 g margarin (alternativt har du i en klick mellan varje pannkaka, med teflonpanna kan det i bästa fall funka helt utan smör)

Gör så här

Smält smöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner hälften av mjölken (2,5 dl) i mjölblandningen. Vispa till en smet.

I med resten av mjölken. Häll i smöret. Hetta upp en lagg (=stekpanna) och använd ca ¾ dl smet till varje pannkaka.