Vitlöksfrästa champinjoner

Räcker till 8 personer som en förrätt av tre.

Ingredienser

  • 600 g champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja att steka i
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk vitt vin
  • 2 tsk citronsaft
  • salt, peppar

Gör så här

Dela champinjonerna om de är stora. Stek dem i olivolja i ganska hög värme. Salta och peppra. Pressa ner vitlöken. Häll över vin, citronsaft och persilja och låt det fräsa upp.

Kan gärna stå och dra ett tag.

Emils salsa

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • knappt 1 msk ljus sirap
  • 1 msk persilja
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Häll av tomatspadet och spar det. Klipp tomaterna i mindre bitar. Skär paprikan i små bitar och finhacka löken. Blanda alla ingredienser. Låt gärna stå ett tag innan servering.

Toast med kantareller och fänkålscoleslaw

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 4 skivor kavring eller annat bröd
  • en näve färska kantareller

Fänkålscoleslaw:

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 liten morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 0,5 dl kokta belugalinser
  • 1 dl kavlis fettfria majonnäs
  • 0,5 havregrädde
  • färsk persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Strimla fänkål och vitkål tunt. Riv moroten. Blanda majonnäs och grädde. Tillsätt fänkål, vitkål, morot och linser. Hacka persiljan och ha i det tillsammans med salt och svartpeppar.

Fräs kantarellerna i lite mjölkfritt margarin. Rosta brödet och lägg på lite coleslaw och toppa med några stekta kantareller. Garnera gärna med en persiljekvist.

Tofugratäng med smak av havet

Originalrecept från Veganvrak, modifierat av Allt du behöver. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 350 g fast tofu
  • en hel purjolök
  • 1 stor röd paprika

Mos:

  • 15 potatisar
  • en klick mjölkfritt margarin
  • 6 dl sojamjölk
  • salt, vitpeppar

Sås:

  • 2 dl havregrädde
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rökarom
  • 1 msk färsk finhackad dill
  • 1 msk färsk finhackad persilja
  • 1 msk tångkaviar
  • salt, vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp den i vatten och låt koka tills den blivit mjuk. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en potatisstomp eller liknande tillsammans med margarinet. I med så mycket mjölk som du vill ha och rör tills moset blir bra. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Skär tofun i skivor. Om du vill kan du lägga den på en tallrik och stänka över lite pressad citron och salta och peppra lite så att tofun får lite smak. Du kan även blanda i lite rökarom i citronsaften och stänka över. Annars struntar du i det. Strimla purjolöken fint, skölj den väl, och skär paprikan i småbitar. Fräs det i lite olja några minuter utan att det tar färg. Lägg fräset åt sidan och häll i grädden och mjölken i pannan och låt det koka upp. I med citron, rökarom och tångkaviar och låt såsen småkoka några minuter. Ha i dill, persilja och smaka av med salt och vitpeppar.

Spritsa potatismoset längs kanterna i en ugnsform och lägg tofuskivorna i mitten. Lägg purjo- och paprikafräset över tofun och häll över såsen. Ställ in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå i ungefär en halvtimme eller tills moset fått fin färg.

Tofugratäng Smögen

Recept från Veganvrak.

Ingredienser

  • 800 g mjölig potatis
  • 2,5 dl sojamjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt, nymalen vitpeppar
  • 400 g fast tofu
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ röd paprika
  • ½ purjolök
  • 1 tsk curry
  • ½ paket saffran (0,25 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongstärning
  • 1,5 dl havregrädde
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Nästan som fisksoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk curry
  • ½ pkt saffran
  • 400 g fast tofu
  • ½ grön paprika
  • 1 l hett vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl havregrädde
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 2 msk tångkaviar
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.

Rödbetssoppa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor (ca 500 g)
  • 1 dl röda linser
  • ca 1,2 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • sojayoghurt och saltgurka till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Tillsätt rödbetor (men spar någon deciliter till senare), linser, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Ha sedan i resten av rödbetorna så att soppan får lite mer färg. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt och skivad saltgurka.

Rödbetssoppa med linser och quinoa

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 portioner.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 5-6 st rödbetor
  • 0,5 dl små gröna linser
  • 0,5 dl quinoa
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 buljongtärningar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • salt, svartpeppar
  • yoghurt till servering

Gör så här

Riv rödbetorna grovt. Hacka löken fint och fräs den i lite olja. Ha i rödbetor, linser, quinoa, buljongtärningar och vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt koka i cirka tjugo minuter. Smaka av med persilja, vinäger, salt och peppar. Servera gärna soppan med en klick yoghurt.

Potatissallad med rädisor och sugar snaps

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 2 portioner.

Ingredienser

  • 3 kokta kalla potatisar
  • ½ knippe rädisor
  • 100 g sugar snaps
  • 1 röd paprika
  • ½ dl kapris
  • ½ dl färsk hackad persilja
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • salt, svartpeppar

Gör så här

Skala och skär potatisarna i mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar och kvarta rädisorna. Lägg allt i en stor skål. Förväll sugar snapsen några minuter, blanda dem sedan med resten av grönsakerna. Grovhacka persiljan och ha i den tillsammans med kaprisen. Blanda olivoljan tillsammans med vinägern och senapen. Vänd ner vinägretten i potatissalladen. Smaka av med salt och svartpeppar.