Dimmu Borgir chokladpizza

Dimmu Borgir chokladpizza var ett fanzin som gjordes av några i kretsen kring den nu insomnade anarkistwikin Handgranat och innehöll bland annat detta pseudorecept. Det finns med här som en homage till våra rötter.

Ingredienser

  • 100 g margarin
  • 1 ½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2–3 msk vatten el. kaffe
  • kokosflingor till garnering

Gör så här

Dra åt helvete.

Pizza med grillade grönsaker

Recept från Veganvrak. Blir 2 plåtar.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl 37-gradigt vatten
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk torkad oregano
  • salt, svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 liten zucchini
  • 1-2 paprikor
  • 8 champinjoner
  • oliver efter behag
  • 2-3 tomater
  • lite färsk oregano
  • lite färsk basilika
  • veganost/havregrädde/tofu

Gör så här

Gör degen först. Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet och tillsätt resten och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa minst en halvtimme, men gärna upp till en timme. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar och kavla ut till fina pizzabottnar. Det blir rätt tunna bottnar av den här degen, så om du vill ha tjockare så dubblar du bara receptet.

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i oregano, salt och svartpeppar och bre ut tomatsåsen på pizzabottnarna. Skiva löken och vitlöken och fräs den mjuk i lite olja. Skiva zucchinin, paprikan och champinjonerna och låt det fräsa med löken i några minuter tills de blivit mjuka och fått fin färg. Ha på de stekta grönsakerna på pizzan och strö över så mycket oliver du vill ha. Skiva tomaterna och lägg dem på pizzan. Riv veganosten och strö över pizzan. Om du inte har någon ost kan du ringla över lite havregrädde, det stelnar lite när det får vara i ugnen. Du kan också smula över lite tofu om du vill, men gör det isåfall inte förrän alldeles på slutet, så slipper den bli torr och tråkig. Strö sist över lite oregano och basilika. Sätt in i ugnen i tio till femton minuter. Lägg gärna lite rucola på pizzan när du ska äta den, det blir väldigt gott.

Pizza med färsk tomatsås

Recept från Veganvrak. Blir ungefär 4 st pizzor.

Ingredienser

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl

Färsk tomatsås:

  • 5 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • nymalen svartpeppar
  • 1 msk färsk finhackad basilika

Pålägg:

  • 1 röd paprika
  • 5 färska champinjoner
  • babyspenat
  • 4 msk tofuline färskost (eller veganmozzarella eller annan ost)

Gör så här

Sätt ugnen på högsta värmen. Om du inte har en pizzasten, sätt samtidigt in en plåt. Smula jästen i en bunke eller i assistenten. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i assistenten. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa en timme. Gör tomatsåsen medan degen jäser.

Skölj tomaterna och skär ett kryss i ovansidan på dem. Koka upp vatten i en kastrull och skålla tomaterna. Lyft upp dem ur vattnet och dra av skalet. Häll av vattnet och hetta upp lite olivolja i kastrullen. Skiva vitlöken och fräs den i oljan. Skär tomaterna grovt och lägg dem i kastrullen. koka upp och låt sedan koka på svag värme medan degen jäser. Smaka av med socker, salt, peppar och basilika. Mixa sedan såsen slät.

Skiva paprika och champinjoner. Dela pizzadegen i fyra delar och kavla ut dem till runda bottnar på mjölat bakbord. Lägg bottnen på bakspaden eller på den heta plåten. Bred på tomatsås men spar ca 1,5-2 cm i pizzans ytterkant. Lägg på babyspenat, paprika och champinjoner. Klicka lite färskost över pizzan. Flytta över pizzan till pizzastenen med hjälp av en mjölad bakspade (eller ställ in plåten i ugnen om du använder plåt). Grädda 3-5 minuter tills degkanterna har blivit ljust bruna. Servera genast. Toppa gärna med några goda oliver.

Enklaste söndagspizzan

http://www.alltdubehover.nu/wp-content/uploads/2011/08/wpid-pizza2.jpg

Recept och bild från Veganvrak. Blir en plåt pizza.

Ingredienser

Botten

  • ca 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten

Sås

  • 1 dl tofuline färskost
  • 1 dl havregrädde
  • 1 tsk oregano
  • en nypa salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och olja och arbeta snabbt ihop degen. Kavla ut den på plåten.

Rör ihop färskosten med grädden och krydda med oregano och salt.

Lägg på tomatsås och vad du nu vill ha på din pizza. Toppa pizzan med pizzasås. Grädda cirka 20-25 minuter.

Pizzabullar

Bild och recept från Kotte Grön!

Pizzabullar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk no-egg
  • 2 msk vatten
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

Rör ut jästen i 37° varm mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en deg. Låt jäsa 30 min.

Knåda degen smidig och kavla ut den i en stor fyrkant. Bred på tomatsås och valfri fyllning, t.ex champinjoner, lök, riven morot, oliver, soyafärs. Strö över oregano. Rulla ihop degen till en rulle och skär bullar. Lägg ut dem på en plåt och jäs i ytterligare 15 min.
Strö över flingsalt, b-jäst och ringla till sist över lite olivolja. Grädda i 225° i 10 min.

Nonis supertomatsås

Ingredienser

  • 2 dl chilisås
  • 1 skvätt vitt matlagningsvin
  • 1 lika stora skvätt rökarom
  • Några droppar citronkoncentrat
  • 1 msk oregano eller mer
  • 3/4 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk chilipulver
  • salt och peppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna.

Enkel pizza

Recept och bild ursprungligen från Veganvrak.

Blir ungefär 1 plåt.

Pizzadeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 msk neutral olja
  • 2 dl sojamjölk

Sätt ugnen på 225°. Blanda de torra ingredienserna och ha sen i oljan och sojamjölken. Arbeta snabbt ihop till en deg och kavla ut den på en mjölad bakplåtspappersklädd plåt.

Tomatsås

  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • salt, svartpeppar

Klipp tomaterna i mindre bitar. Ha i tomatpuré, salt och peppar. Bre ut tomatsåsen på pizzadegen.

Pålägg

  • 100 g zucchini
  • 1 tomat
  • 1 röd lök
  • 1 röd paprika

Skiva grönsakerna och lägg dem på pizzan.

Färsfyllning

  • 1 dl torr sojafärs
  • 1 msk ajvar relish
  • 1 krm rökarom
  • salt, svartpeppar

Häll hett vatten över sojafärsen och låt det stå några minuter tills färsen är mjuk. Häll av vattnet och smaksätt färsen med ajvar, rökarom, salt och peppar. Strö över färsen på pizzan.

Pizzasås

  • 1 dl havregrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad oregano
  • 1 msk finhackad basilika
  • salt, svartpeppar

Blanda alla ingredienser och ringla över pizzan. Grädda pizzan i en kvart. Ät gärna med vitkålssallad och klicka över bearnaisesås om du vill.

Bearnaisesås

Blir 0,75 dl.

  • 2 msk veganmajonnäs
  • 3 msk havregrädde
  • lite gurkmeja
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt, vitpeppar

Blanda majonnäsen med grädden. I med gurkmeja så att det blir gult. Smula ner dragon och ha i vinäger. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt gärna stå ett tag innan servering.